27 май 2006

Meeting of Styles - Varna, Bulgaria 2006

photo by: Andrey Rusev /IMPACT PRESS GROUP/
more pictures from the fisrt day of the festival, click HERE
Pictures of the grafitti from the Meeting of Styles in Varna, click HERE

текст: Moreto.net
Xип хоп графити фестивал Meeting of Styles

За първи път в България се проведе международният хип хоп графити фестивал Meeting of Styles
40 от най-добрите графити творци от Европа и България ще създадат най-дългия графит.


На 27 и 28 май на територията на Морска гара – Варна се проведе първия български хип хоп графити фестивал Meeting of styles 2006 (Среща на стиловете). Автентичният стил, некомерсиалният дух и посланието на фестивала „Младите хора имат нужда от пространство за изява” са го утвърдили като едно от най-престижните и влиятелни събития в съвременната хип хоп култура.
По покана на организаторите, специално за събитието пристигнаха едни от най-утвърдените и известни графити крюта в Европа (от английски crew – банда, група). Техните творби могат да бъдат видени не само по най-тъмните кътчета по улиците на редица градове на петте континента, но и на изложби на модерното изкуство от Токио до Лондон и Ню Йорк.
Фестивалът няма състезателен характер. Рисуването на всички участници се обединява около една обща тема, за да могат да покажат уменията и таланта си, да обменят опит и идеи, да открият заедно нови хоризонти. Тази година срещата на стиловете беше на 150 метровата стена на Морска гара- Варна, която събра идеите, емоциите и вижданията на повече от 10 култури. За България това се превърна в най-дългия графит.

Освен рисуване на графити, в програмата бяха включени всички други дисциплини на хип хоп културата – брейк, MC и DJ сесии, beat box изпълнения, демонстрации на скейтборд, блейд, BMX, състезание по хек. Всяка вечер феста завършваше с голям концерт на най-проспериращите български хип хоп, хард кор и пънк групи.
Първият фестивал Meeting of Styles е проведен в началото на 90те години във Визбаден, Германия. С изрисуването на изоставени промишлени сгради, участниците успяват да предизвикат интереса на медиите и обществото, и да привлекат вниманието им към бързо развиващата се стрийт култура. За много кратко време фестивалът набира голям брой зрители и участници не само от Германия, но и от чужбина. През 1997 год. е посетен от над 2 000 души, а през 2000 год., когато става международен, привлича повече от 10 000 души.
Организатори на първия българския хип хоп графити фестивал Meeting of Styles 2006 са SNICKERS, Gravis footwear, Сдружение за младежка култура и съвременни изкуства “Радар”, магазин Napa’s GraffStore и администрацията на Морска гара – Варна.



УЧАСТНИЦИ В ПЪРВИЯТ БЪЛГАРСКИЯ ХИП ХОП ГРАФИТИ ФЕСТИВАЛ MEETING OF STYLES 2006

Рисуване на стена

чуждестранни участници
SatOne и Nomad (Германия)
Chazz („The London Police crew”, Холандия)
Miss Reil (Исландия)
Dave the Chimp (Англия)
Peeta, Joys, Made (EAD, Венеция)
Brain Damage crew (Полша)
SGB crew (Гърция)

български участници
ND2ND, LBC, DILOM, SAM CREW, SZC, SWAT, ARNO, ATR, SHITO, DOKE

Демонстрации

Скейтборд - GRAVIS, скейт клуб „Варна”, клуб BAS, магазин 3xS

BMX - BMX JNKYS

Байк - EMBRYON

Блейд - PELL MELL

Хип хоп денс - Център за съвременен уличен танц

Водещ - Трола

DJ - DJ Shamanez и Gaza

Хип-хоп групи -DRS+, FARS, Stick Insect, Хората на изгрева

Бийт бокс - REDONE

Хардкор групи - Brothers in Blood, ASAP, OH, Pizza, TVU, Katalist, Symbolic

Брейк денс

Хек

_____________
РЕЧНИК

Графити крю (от англ. Crew) – група от графити творци, които споделят еднакви виждания и използват подобен стил на рисуване

Хек – Официалното име на играта и на самото топче е footbag (от английски топче за крак). Топчето може да има различен пълнеж, например пясък или зърна. На състезания, хекът се играе на мрежа като двата отбора, подобно на волейбола и тениса, си подават топчето над мрежата. Хекът свободен стил се играе от група хора наредени в кръг, които си подават топчето и правят различни трикове. Целта е топчето да не падне на земята възможно най-дълго време.

Блейд – пързаляне с блейдъри; блейдърите са вид ролкови кънки, колелата на които са разположени в една линия, едно зад друго.

Beat box – умение за произвеждане на тактове, ритъм и мелодия с уста. Бийт боксинга може да включва и пеене, правене на скречове, имитация на духови, струнни и други музикални инструменти.


Няма коментари:

Публикуване на коментар