18 септември 2006

Thracian Gold Treasure Bulgaria

Панагюрското злато пред погледа на поредното поколение президенти от Източна и Централна Европа
снимка: IMPACT PRESS GROUP

В събота реших да отида на изложбата на Тракийските съкровища в Археологическия музей. Експозицията е до 20 септември и не ми се искаше да пропусна възможността да видя всички златни съкровища на едно място - гордостта на България.

Останах очарован от фината изработка на златните и сребърни предмети, сега даже като се замисля, че са правени преди хиляди години ми идва да си кажа наум "Еееееебахти хората, браво на тях!" (ама че просташко звучи :) ). Беше изложен и един сребърен комплект посуда със златна украса, с които в продължение на 2 до 3 века са били използвани при специални случай и гости. Наколко поколения!

Видях и една златна огърлица за мъж, толкова дебела и масивна, като окова за врат, че днешните мутри нищо не струват с техните изглеждащи масивни, но същевременно ужасно кухи изработки! Смешки!

Видях и Панагюрското съкровище, толкова старо, че черепа ме заболява като се замисля!

Добре, че отидох рано в музея, случайно така, имаше опашка за билети едва в началото на входа на страдата, но след като излязох опашката беше стигнала чак до портата на оградата на музеят! Доста бяха желаещите да хванат последния влак, а цяло лято експозицията беше изложена в музея!


Много се очаровах от изработката на тази златна обеца на богинята Нике от IV - III век пр.Хр. Тази обеца е толкова малка, че беше изложена под едно голямо увеличително стъкло, за да се види в подробности. Незнам кой я е правил, но явно е имал очи като на орел!



Няма коментари:

Публикуване на коментар