15 май 2017

Направете си архив на снимките си Wanna Cry е навсякъде

wanna cry крипто вирус криптовирус crypto
Искам да плачеш!

Тези дни ще чувате и четете много за новия криптовирус Wanna Cry.
Като всеки вирус той не подбира дали компютъра е служебен или личен.
Държавните институции по Света коментират вяло как ще се справят с него, а Майкрософт дори признават, че крипто вирусът ползва специален "ключ", за да влезе у вас.

Може да благодарите на американската Агенция за национална сигурност и на някой друг неизвестен хакер, добрал се до секретния код, който позволява на лесен достъп до всеки компютър.

Пиша тези редове с предупреждение. Знам колко могат да бъдат ценни детските спомени, заснети с фотоапарат или видеокамери. Днес, когато всеки оставя цифровите си снимки на децата на хард диска си и не ги отпечатва, новите криптовируси като wcrypt са безпощадни. Дори да решите да платите откупа от 300 долара или повече, не мога да ви кажа дали ще успеете да спасите информацията и снимките от компютъра си.

Една моя колежка вече изгърмя. Компютърът й е заразен, а там са всичките снимки на 9 годишния й син. Има запазени кадри по различни пощи и места, но те представляват съвсем малка част от всички спомени.

Ако търсите антивирусна за криптовируси или някакво решение, очаквайте в близките седмици да се появи, но като чета може и да е късно. Wannacry криптовирусът заплашва, че ще изтрие всичко до седмица.

Архивирайте снимките си. Купете си външен хард диск за има-няма 100 лв и простраството, което ще получите за тези пари, със сигурност ще успеете да направите резервно копие на всичките си снимки.
Или ползвайте безплатни хранилища за файлове в различни сайтове като Google Drive, Dropbox, Box, Dox и други подобни сайтове за онлайн споделяне на големи файлове. Безплатните регистрации включват по няколко десетки гигабайта безплатно пространство. Направете си акаунти във всяко хранилище и си запазете най-ценните снимки - сватбените, бебешките, детските. За мен тези неща са по ценни от фирмената информация.

Сега е моментът да направите второ копие или архив на най-важното от компютъра си. Не съм сигурен дали това се отнася и за снимките на таблета или смартфона - направете архив и на тях.

Започнете от сега.


Няма коментари:

Публикуване на коментар