03 октомври 2009

Европейските дни за наблюдение на птици 3 и 4 Октомври

Европейските дни за наблюдение на птици (EBW2009) са ежегодно събитие, организирано от BirdLife International, включващо стотици национално организирани дейности в цяла Европа. Провеждат се първата събота и неделя на октомвритази година на 3ти и 4ти.

Европейските дни за наблюдение на птици са част от Световните дни за наблюдение на птици - глобална инициатива, започнала преди 10 години. Основната цел е да се насърчат колкото е възможно повече хора да наблюдават птици един уикенд и да запишат своите наблюдения на колкото се може повече от срещащите се в света над 10,000 вида птици.

В повече от 30 европейски страни ще има разнообразни прояви, от екскурзии за наблюдение на птици до опръстенителни демонстрации. В повечето страни също ще се събират данни за броя на мигриращите птици. През тази година, резултатите ще бъдат събират от BirdLife Холандия, където ще бъдат обработени и публикувани.

Европейските дни за наблюдение на птици тази година също ще популяризират кампанията „Родени да пътуват” (Born to Travel) - инициатива на BirdLife, целяща да повиши вниманието към спешната необходимост от защита на мигриращите птици и техните прелетни пътища. Кампанията стартира през март 2009 г. и ще продължи до 2012. Тя се организира от BirdLife партньори в цяла Европа, Близкия Изток и Африка.

Как ще отбележи Дните на птиците БДЗП Варна?

Неделя (3.10.2009)

11.00 ч. – Поход с наблюдение на птици и пикник в ПП “Златни пясъци”

Походът ще премине от границите на к.к. Златни пясъци покрай Аладжа манастир до противопожарната кула в близост до Манастира, където ще се проведе първата за тази година среща на членовете на БДЗП от Варна под формата на пикник. Целта на събитието е да наблюдаваме птици в горска среда и да се съберем и обсъдим предстоящите дейности на варненския клон на организацията, в т.ч. и подновяването на сбирките на членовете. Събитието е и чудесна възможност за подновяване на вашето членството за следващата календарна година (2010).

Сборен пункт: 11.00 ч. на последната спирката на автобуси № 9 и 409 в комплекс Златни пясъци – срещу Дирекцията на к.к. Златни пясъци. Оттам ще тръгнем по жълтият маршрут, който започва точно с/у спирката и преминава през гората на Природния парк до Аладжа манастир. Преходът е от около 50 минути).

Транспорт: собствен или обществен (автобуси № 9 или 409)

Какво да носим? Храна, напитки, удобни обувки, бинокъл и добро настроение. Поканете и приятели!

Тези, които не могат да се присъединят към пешеходния поход, са добре дошли в 13.00 на поляната до противопожарната кула на Аладжата направо на пикник!

За повече информация: Анна Станева 0878 599 363



2 коментара:

  1. за съжаление от 19ч. в събота започна да вали във Варна, сега дори продължава, и поне аз няма да мога да отида на организираното мероприятие.

    ОтговорИзтриване
  2. Този коментар бе премахнат от администратор на блога.

    ОтговорИзтриване