03 юли 2009

Scorpions Kaliakra Rock Fest Kavarna Bulgaria

Scorpions Pictures Kavarna Photos Kaliakra Rock Fest Скорпионс КаварнаScorpions
/снимка от kaliakrarockfest.com/

/по-късно ще кача снимки от моя телефон от концерта на Скорпионс на 2 юли 2009г., както и някой друг кадър от самия фестивал и атмосферата му/

Скорпионс, една велика група на един малък човек, страхотен глас и изпълнение, вечна класика...бъдеща легенда!

Вчера бяхме и на дългоочаквания концерт на Скорпионс в Каварна, който със сигурност е най-големия от трите дни на Калиакра Рок Фест. Подгряващи групи бяха Edguy и Blind Guardian.
От Варна тръгнахме по-рано, защото очаквахме да има трафик и проблеми с паркирането, но пътя беше сравнително спокоен и без изпълнения от кандидат-донори. Два часа преди започване на концерта в Каварна нямаше толкова много хора, но до 20ч. улиците се изпълниха с фенове на рок-музиката и почитатели на Скорпионс. Пак опънахме по една класическа скара с кебапчета, пържени картофи и бира, все едно бяхме на български вариант на October Fest, а и беше необходимо да вкараме енергия, и да се слеем с останалите - не че се отличавахме много!

Когато Edguy започнаха да свирят, повечето хора се насочиха към входа на стадион Калиакра, където се беше вече образувала голяма тълпа от влизащи. Въпреки това, дали защото организацията беше добра, или точно обратното - с много пропуски, успяхме да влезем бързо.
Edguy са готина група, въпреки че изобщо не ги познавам, само една тяхна песен ми се стори позната от плейлистата на Радио Z-Rock
Имах по-големи очаквания към Blind Guardian, но смятам, че вокалиста им е превъзходен за този стил музика - epic metal. Явно трябва да познавам по-подробно творчеството на тези две групи, за да ме впечатлят силно.

След почти час и половина изпълнение на Blind Guardian и около 30 мин. приготовления след това, на сцената излязоха Scorpions. Голяма LED видеостена изпълняваше ролята на заден фон, върху която се визуализираха различни анимации.

Клаус Майне - вокалист на Скорпионс от почти самото начало на създаване на групата през 1968г., се появи в типичния си стил на обличане - с черни кожени дрехи, шапка и черни очила, такъв какъвто го познавам от онези мъгливи години на зараждане на българската демокрация. /снимката на Клаус Майне е от ТУК/

И шоуто започна! Песен след песен се наслаждавахме на изпълнението на една от най-дълго съществуващите и известни рок групи в света, която всеки уважаващ себе си рокер или метъл познава и има поне една две любими песни.
Някъде след втората, третата песен, Claus Meine раздаде поне 5-6 снопа с палки за барабани, мяташе ли, мяташе, хората се радваха и бориха за тях - беше малко като "да нахраним пилците", ама е гот, за този дето сега има палка и знае, че вокалиста на Скорпионс я държал!

Песни като Send me an angel, Blackout, Tease me, please me, разтърсаха цяла Каварна. А на Holiday публиката избухна във възторг.

Скорпионс е група, която повечето хора я познават от баладите им и се усещаше се, че по-хард песните не се приемаха от всички, докато баладите им развълнуваха хилядите изпълнили стадиона.

Scorpions Pictures Kavarna Photos Kaliakra Rock Fest Скорпионс Каварна/снимката от концерта на Скорпионс в Каварна от 2 Юли е на този фен/

Барабанистът на Скорпионс, Джеймс Котак, който ми заприлича на типичен русоляв немец, а излезе, че е американец, изпълни доста впечатляващо и забавно соло на барабаните. Диво, диво, диво! Беше с тениска, на която отзад пишеше Rock and Roll Forever. Накачи се на касите на барабаните, обърна се към нас, и си надигна тениската. Това, което пишеше на гърба й, беше татуирано върху него самия. Голям маниак! След това се опита да изпие на екс една бира, малко й се опъна, де, изпопада някой друг чинел, и изпълни едно супер екстремно бързо соло!

Някъде към полунощ наближи края на концерта. До този момент бяха изпъл Успяхме бързо да изкараме групата за бис, когато изпълниха не каквото и да е, ами Still Loving You, Wind of Change и Rock You Like a Hurricane! Нямам думи, за това няма и да коментирам! Беше страхотно вълнуващо да ги чуеш тези песни, да припяваш на тях и да ревеш с пълен глас! :) Даже още ми кънти гласът на Клаус Майне в главата ми.

Scorpions Pictures Kavarna Photos Kaliakra Rock Fest Скорпионс Каварна/снимката от концерта на Скорпионс в Каварна от 2 Юли е на този фен/

Прекрасна група, отличен концерт! Свириха почти два часа за нас! Доколкото знам Scorpions свирят за втори път в България, иначе това им беше третото участие. Имаше един техен несполучлив концерт някъде в Централна България, когато заради лошото време не можа да се осъществи изпълнението им. А в Каварна хванахме и добро време!

След края на концерта тръгнахме да се изнасяме за Варна - първо, че едвам излязохме от стадиона, а второто и по-ужасното, поради отличната организация на КАТ, хилядите автомобили, и невъзможността пътищата на Каварна да ги поемат, бяхме почти час в изтегляща се колона, която излизаше от града. Но и този ужас премина и със сравнително добра скорост се прибрахме успешно във Варна около 3ч. сутринта.

Емоции, спомени - супер готино е да ходиш на големи концерти, дори и групата да не ти е много позната, усещаш как другите те изпълват с положителна енергия, вливаш се в тяхната емоция и ти е супер яко! Всеки трябва да отиде на един подобен концерт, защото тази музика е Истинската музика! /за Dimmu Borgir никого не навивам! ;) /

Още за концерта можеш да прочетеш тук, в сайта на Про-Рок

И ето едно видео на Holiday, заснето от още един от хилядите фенове на Скорпиънс9 коментара:

 1. Дай някоя снимчица :-) А за Blind Guardian - най-добрите! Няма такава група! Честно!

  ОтговорИзтриване
 2. James Kottak е американец !

  ОтговорИзтриване
 3. Скорпиънс свирят за 3 път в България - София(1993), Каварна(2005 и 2009) и имат един провален концерт в Стара Загора (2006).

  ОтговорИзтриване
 4. Беше велико!Моля,качи още снимки,ако може в по-близък план,защото моите не са станали много добри :)

  ОтговорИзтриване
 5. ха, незнаех че барабаниста им е американец, ама досущ прилича на загубен германец! :)

  ОтговорИзтриване
 6. пичове, снимки с добро качество нямам, но има много добре кадри в сайта на Про-Рок ето тук: http://pro-rock.net/cgi-bin/index.pl?o=0&_state=CommentsView&news=3525

  ОтговорИзтриване
 7. Скорпионс а повлияни много от Omega (Hungary). Изпълняват много техни песни

  ОтговорИзтриване
 8. концерта беше супер ,имам почти 20 снимки и около 60 мин . клипове

  ОтговорИзтриване
 9. Scorpions и Omega са приятели. Единствената песен, която е взаимствана от унгарците е "Момичето с перлените коси" или White dove на Скорпионите. Чувала съм им общи изпълнения на една сцена, където заедно пеят Wind-a и White Dove - английската и унгарската версия!

  ОтговорИзтриване