07 май 2009

Традицията повелява 6 Май 2009

В началото бе огънят!

Може би вече за 5 път, от 2004г. насам, с един пропуск през 2006г., направихме традиционния шестомайски пикник на р. Камчия, в близост до моста по пътя Варна-Бургас. Излезе, че тази традиция аз я продължих, тъйкато един от другите основатели, брат ми, нямаше как да присъства. Важното е, че други двама, даже трима вече, фенове на откритите излети, се присъединиха към нас.

Традиционното меню беше скара от три вида месо, тоест задължителното агнешко, за любителите на сочното месо - свинско, и за по крехките създания, все на диети и бла-бла - пилешко месо. Не се разминахме и с наденички, които допълнително овкусиха трапезата ни поради това, че никой незнае от какво месо бяха! От зеленчуците присъстваха тяхно величие шопската салата - краставици, домати, лук, плюс една от съставките на овчарската салата - кралски печурки, идеални за барбекюто.

Рядко взимаме въдици за риболов, щото на това място на реката е било винаги зор да хванеш каквото и да е, дори жаби, а и мисля, че все още важеше забраната за риболов.


Една от нормалните гледки по време на пикника ни беше да ни посетят стадото биволи, изкарани на паша. Този път се чудихме къде са, какво става, но в ранния следобед минаха покрай нас. Тъйкато бая духаше, всичките тези миризми на печено месо, пресни зеленчуци, дим от барбекюто и огъня, така сладко им омайваше главите, че ги гледаш как дозина биволи са насочили нависоко главите си, обирайки уханията от нашия излет. Добре че биволите не бяха сами, ами двама падари контролираха движението им, иначе да ни бяха нагазили. Почти се е случвало в предишните години.

Направихме си кофи-пауза на устието на река Камчия. Всеки път устието изглежда различно в зависимост от поведението на морето и на водите на реката. Сега изглеждаше странно. Хубаво нещо е традицията - сближава хората, укрепва приятелствата. Догодина
пак там. И дано имаме отново късмет с времето, чак когато се прибрахме във Варна ни заваля яко дъжд.

от ляво на дясно: аз и Роси, Светла, Ники и Марин Дуневи

Статистиката сочи: две женски, три мъжки (единият е в коша), 6 пиърсинга, два фотоапарата, две кила домати, кило агнешко, кило свинско, половинка наденици, половинка гъби, 3,5 литра бира, 2 литра безалкохолно, 7 литра минерална вода, 0,7 кг хляб, неограничено количество усмивки, димни команди, 24 дози свежест

Не, това не е Марин Розата, това е Марин Скарата

Прасета на шишове

Барбекюсани гъби и люти чушлета

река Камчия
(сн. Андрей Русев)

устие на река Камчия
(сн. Андрей Русев)

На биволски прицел сме - тази снимка е от 2008г.
(сн. Андрей Русев)

Когато биволите ги хване мързела - снимката е от 2007г.


Няма коментари:

Публикуване на коментар