07 май 2009

сп. Индекс Имоти Бухенвалд

Това не е сандвич между две списания! Защо ли? Защото между тях няма банкнота от 100лв. Това и невъзвръщаемо минало, и настоящо бъдеще! А между тях - празни очаквания за скорошно възстановяване на пазара на недвижими имоти в България
(сн. Андрей Русев)

Нагледно как кризата в строителния бранш се отразява на всички сектори, които до скоро успешно се развиваха покрай него - а именно рекламата в печатни медии представящи строго специализирано пазара на недвижимите имоти в България.

Представям ви едно много добро списание - Индекс Имоти. Наистина добро! Няма да навлизам сериозно в сравнението между двата броя, а само на кратко от това, което се вижда на снимката, а именно - затлъстелия брой 9 (57) от Септември 2008г. и бухенвалдския брой 4 (64) от Април 2009г.

По-старият и по-дебел брой е с общо 168 страници включително всички корици, тлъст почти 8 милиметра, докато скенджата от Април месец е едва 84 страници включително кориците и измършавял до почти 4 милиметра. Тоест 50% намаление на обема. И това само за няколко месеца. Ако тръгна да преброявам рекламните страници в двата броя съм сигурен, че са намалели с повече от 50%.

Всичко това е в резултат на омагьосания кръг произтичащ от банките. Ако с 50% е намаляла тлъстината в Индекс Имоти, то със сигурност 50% от колектива на изданието е заело своето топло хартиено гробищно място.

Това довежда до лесния за достигане извод - в България строителните предприемачи нямат висшо икономическо образование, или най-малкото елементарните правила в маркетинга по време на криза не са в България това, което са.

Това е контра на коментара на Апостол Апостолов за това какво казват да се прави с рекламните бюджети по време на криза, който можеш да прочетеш тук!

Повече за "Бухенвалд" прочети в Уикипедия тук!


3 коментара:

  1. Оставете вие Апостол Апостолов. Тук става дума за принципни, фундаментални въпроси на маркетинга. Вие явно не можете да проумеете това, но какво да се прави- такива са възможностите ви...

    ОтговорИзтриване
  2. Апостоле, Апостоле, ако всички живееха според принципите и фундаментите, отдавна щяхме да сме в парцелче между двата мола във Варна - някъде бях чел, сигурно във в-к Капитал, статия със подобно заглавие "А къде е сега Невидимата ръка на Адам Смит?" - всичко беше толкова извън естествените принципи на този пазарен механизъм, че просто в момента сме на тотален самотек, очаквайки невидимата ръка да се появи и саморегулира. Аз съм ги проумял тези принципи, но действителността показва друго!

    ОтговорИзтриване
  3. Статистиката, приятелю сочи, че 90% от строителните предприемачи, не само нямат икономическо, но нямат и елементарно строително образование. Текущата криза си я направихме ние заедно с братята американци (индиректно), братята британци - все с трите им етноса там, а сега чакаме пак на братята руснаци да ни "оправят". Тъжната истина е, че никой в българия не е на ясно какво е то Пазарна икономика и има ли почва тя у нас :) Писах вече веднъж по темата, но когато 90те процента строителни предприемачи се усетят, че бетоня се не рупа вероятно тогава ще се оправим :)

    ОтговорИзтриване