18 април 2009

Защо обикаляме църквата на Великден?

Светлините на Катедралата във Варна на 08.04.2007г.
(сн. Андрей Русев)

Тази вечер след тържественото богослужение около всяка сграда, която на покрива си има разпятие - църква или параклис, настъпва хаос. Стотици, понякога хиляди хора очакват с нетърпение да излезе свещеникът със запалена свещ в ръка, да произнесе няколко пъти фразата "Христос возкресе!" и да сподели огъня, който държи. Когато свещеникът обяви Възкресението на Христос, всички се поздравяват със "Христос возкресе!" и отговарят "Воистина возкресе!" и заедно с това прекратяват Великденския пост.
Да, казах "пост". Една седмица преди Великден се пости, яко се пости, като даже в петъка се живее само на вода. В четвъртък или в събота се боядисват яйца, правят се великденски хлябове.

И това е!

Къде обаче в цялата традиция и смисъл на на този празник - Великден, се намира обикалянето на църквата? Забележете, че със всяка изминала година покрай църквата се събират хора, които сигурно никога не са влизали в църква, неспазват никакви обичаи, нямат нищо общо с това, което ще се случи. Просто са там, защото е "модерно" - модерно както Св.Валентин на 14 февруари, както Halloween в края на октомври!

Хиляди християни са се събрали пред Катедралата във Варна по време на литургията на Митрополит Кирил, донесъл свещенния огън чак от Йеросалим, по случай Великден през 2007г.
(сн. Андрей Русев)

Както RRA се изразява - "Църквата по Великден е най-великото двуличие! И е така, защото всички се нашибваме вътре, палим свещи, гледаме графитите по стените, извиняваме им се за разни работи, казваме колко ни е гадно, че сме зле със здравето и че се караме с ближния. После се молим за помощ и очакваме едва ли не една огрооомна ръка да махне купола на църквата като капачка от буркан, да ни обере цигарите, да ни даде половин кило хероин за да ни е по-резонно помиряването с ближния, после Лозенец да стане на три морета и за всеки да има по мезонет, че да не се ръгаме повече. А ако сме се изкъпали и сме по-смирени, може и Ферари да намажеме. Ама явно не сме се къпали, щото никой не получава Ферари. Жените аха-аха да намажат, обаче в църква, чеда мои, се не влиза с деколте като Марианската падина!

Пич, направо ми взе думите!

Опитах се да намеря в интернет защо обикаляме църквата - ами йок, нищо не намерих до 5-тата страница с резултатите от гугъл, като единственото обяснение, което успях да намеря в един форум беше: "обикалянето на църквата символизира пътя към Голгота".

Освен самото обикаляне, три пъти на брой, ако не се лъжа обратно на часовниковата стрелка (макар че някъде четох, че мъжете трябва да се движат по часовниковата, а жените обратно на часовниковата стрелка), трябва да се внимава запалената свещ да не угасне. Колкото повече гасне, толкова по-голям грешник си! А ако подпалиш косата на някого - си и идиот.

След като обиколиш три пъти църквата можеш да се опиташ да влезеш вътре в църквата и да оставиш свещичката, а ако не ти се чака и бута, просто да я поставиш до самата църква отвън. Също било добре ако донесеш пламъка вкъщи и да "осветиш" всяка стая.

Всичко хубаво, но никъде не е обяснено защо, защо и защо!?
Ако някой може да даде обяснение подкрепено с факт - ще му благодаря!

Напук на всичко написано тази вечер и аз ще обикалям църквата, късно е да убеждавам приятелката ми, че след като незнаем защо обикаляме църквата - да не го правим. Добре, само аз не знам, надявам се, че тя ще ми даде обяснение.

послепис: 19.04.2009г. - Точно в полунощ удари камбаната на църквата Св. Петка във Варна, свещеникът със запалена свещ излезе от църквата и разнесе огъня, молейки се. Как се разнесе огънът ли? Ами тъй като всички хора са наобиколили църквата, за да може свещеникът да ги богослови и те да запалят свещичката си от неговия благодатен огън, е необходимо самият той със своите помощници да обиколи един път самата църква. Така и беше направил! Даже въпреки, че почти всички си бяха запалили свещите и чакаха да тръгнат да обикалят църквата, имаше и хора, които очакваха да мине свещеникът покрай тях, за да могат със сигурност да си запалят своята свещ от неговия благодатен огън. И тъйкато някои не успяваха да го настигнат, се получаваше нещо като завъртване на тълпата по посока на обратна на часовниковата стрелка. И така самият свещеник дава старт на обиколките.

Друг извод защо обикаляме църквата на Великден нямам!


5 коментара:

  1. Колко тъжно и колко истинно...точно това,което мисля. И за това никой не може да ме накара да отида в църквата в такива моменти...защото и аз бях там, и аз не знаех защо го правя...и да ходя да моля Господ за помощ, вместо да му благодаря, че съм тук и сега.

    ОтговорИзтриване
  2. Другари, в православната традиция и символика на Великден, църковната сграда се обикаля три пъти като възпоменание за трите дни и нощи прекарани от Господ Исус Христос в гроба до славното Му възкресение и победа над смъртта. Това е същината на празника Великден. За нас, православно вярващите това е най-големият повод за радост. Докато човек остава извън църквата, смисъла и естеството на ставащото са скрити и неясни. Нужно е усилие по-голямо от една рутинна проверка в търсачките, за да успее човек да проумее и прозре Божият промисъл и Божиите дела. Ние българите бяхме откъснати от вярата, от църквата от Христос, и по-същество сега сме новоезичници. От народ станахме сган и оскотяхме, защото забравихме Бога, определихме Го като несъществуващ и отпаднахме от Неговата благодат. Но Христос ни обеща, че портите адови няма да надделеят и нека да не обиждаме народа си и себе си като лицемери когато, макар и подсъзнателно искаме да застанем пред Божието лице. Поне на големите празници! Бог и на толкова се радва. Нека да не хулим, а да се учим!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Абе и ти си прав! За съжаление... :(

    ОтговорИзтриване
  4. Не е нужно да разбираме и знаем всичко. Достатъчно е да вярваме и уважаваме Бог, защото това е което ни крепи и ни дава Надежда.

    ОтговорИзтриване
  5. ако бяха му отрязали главата,ръцете и краката,номера с възскръсването нямаше да мине

    ОтговорИзтриване