18 април 2018

3 юни е Международен ден на велосипеда според ООН

Паркинг с много велосипеди
снимка UN Photo/Eskinder Debebe


3 юни е определена дата от Общото събрание на ООН за Световен  ден на велосипеда.


По време на сесията на ООН на 12 април 2018г. в Ню Йорк, повече от 190 държави-членки одобриха датата 3 юни за международен ден на велосипеда.

Резолюцията за World Bicycle Day (document A/72/L.43) признава колко уникално средство за придвижване е велосипедът.

Той е доказал своите преимущества през вековете като достъпен и надежден  начин за развитие на обществото и насърчаващ опазването на природата и човешкото здраве.


Обаче една друга дата циркулира в Интернет като празник на колелото.
Поводът е доста по-различен, а датата е 19 април.
В средата на миналия век на тази дата швейцарския химик Алберт Хофман преднамерено инжектира в себе си химическо вещество, което събитие по-късно се оказва първото съзнателно използване на наркотик.


Въпреки всичко, Международния ден на велосипедите 3 юни, приет от ООН, е осъществена цел на Световния алианс за колоездене и Европейската федерация на велосипедистите. Повече от 10 години те са водели разговори с ООН за обявяване на такъв ден.

Официалният документ подчертава, че колелото е ярък символ на устойчивия транспорт, има положително въздействие върху климата и подпомага устойчиво потреблението и производството.


Велосипедът в живота на хората има дълга история.
Първото колело е представлявало много иновативен начин за придвижване през далечната 1817 г., когато хората са изполвали коне за двигателна сила. Германския барон Карл фон Драйс създал дървено подобие на велосипед без педали, който можел да завива, а придвижването ставало като се избутваш с крака.
Доста по-късно, през 1839 г. шотландсия ковач Къркпатрик Макмилън изобретил и първите велосипедни педали.


Двеста години по-късно, възможно най-представителната организация на Обединените нации, определя специална дата, на която ежегодишно да отдаваме почит и да се забавляваме с нашите колела - 3 юни.

Източник: прес съобщение на ООН https://www.un.org/press/en/2018/ga12008.doc.htm


Няма коментари:

Публикуване на коментар