24 април 2018

Какво се случва ако разделяте боклука вкъщи?

рециклиране и разделно събиране на отпадъците в дома

Събирате ли разделно боклука в домакинството и какво се случва ако започнете да го правите?


Какво означава да събираш разделно?

На елементарен български език определението за разделно събиране е да отделяш хранителните отпадъци от нехранителните.

Хранителните или органичните е ясно, че рано или късно ще изгният.

Но нехранителните - пластмасови опаковки, найлонови торбички, хартиени опаковки, хартия, стъклени опаковки, метал, алуминиеви опаковки и всичко друго, което не става за консумиране, е направено от такива материали, които им трябва десетки или дори стотици години, за да се разградят.

Започнете да отделяте отпадъците по видове


Когато започнете да разделяте дотпадъците в домакинството, ще разберете, че ви трябва много по-голяма кофа за нехранителните отпадъци.
Всъщност дори две кофи или торби, тъй като има зелен контейнер за стъклени отпадъци, и жълт контейнер за пластмаса, хартия и метал.

Само за няколко дена ще установите, че отпадъците, които вашето семейство образува, съвсем малка част от тях са отпадъци отт храна.
Всичко останало са опаковки от продуктите, които закупуваме.

Навярно вече сте забелязали колко много тънки найлонови торбички и пликчета използваме и как в зоната на плодовете и зеленчуците в супермаркетите това се спонсорира още повече?

Как се третират отпадъците?


Като изключим стъклените отпадъци, които имат много висок процент на рециклируемост, отпадъците за жълтите контейнери нямат такава участ.

Те допълнително се сортират на ръка в заводите за рециклиране.

До колкото ми е известно, една част като пластмасови бутилки и туби от вода биха могли веднага да се включат в процеса на рециклиране, но друга по-голяма част се третират термично, разбирайте изгарят се.Някой ще си каже защо да събирам разделно отпадъците, след като те се изгарят, а мръсотията отива във въздуха и после обратно при нас - вдишваме я?

Има различни начини за термично третиране на отпадъците, при които може да се използва повторно генерираната от процеса енергия.

Има няколко и различни заводи за преработка на битови отпадъци в България. Надяваме се, че в процесът на изгаряне са включени достатъчно филтри, които да не позволят на опасни вещества да навлязат в атмосферата. Какви шлаки остават и къде се съхраняват, това не ми е известно.

Какво става в моето домакинство?


От почти година разделяме отпадъците вкъщи. Забелязвам, че често се препълва жълтия контейнер за отпадъци. Това може само да ме радва, че има още много хора, които разделят неорганичните от хранителните отпадъци.

Надявам се, че в скоро време навиците на българите ще се променят и ще можем да постигнем онзи процент на рециклиране и опазване на околната среда, какъвто са постигнали в Италия, Франция и други европейски държави.

Проблем с празни тонер касети


Имам две празни тонер касети и в момента се чудя какво да ги правя. Работил съм във фирма за копирна техника и дори там не обръщаха сериозно внимание на рециклирането на касетите от принтерите. Някой има ли опит с предаване на тонер касета за рециклиране?


Няма коментари:

Публикуване на коментар