18 ноември 2015

Защо и как да изберем скутер или тротинетка за възрастен?

Да гледаш с години как на детето ти й се веят косите, да чуваш смеха й и да бягаш след нея, докато тя се забавлява истински с тротинетката си - е, има решение да си съпричастен с детските емоции.

Решението е тротинетка за възрастни! С него вече разбираш напълно какво е това удоволствие и усещаш неопредолимото желание да излезеш навън и да покараш!

скутер тротинетка за възрастни от декатлон
Скутер за възрастни Oxelo Town7 XL

Опитът ми със скутерите за възрастни се ограничава до модел на Decathlon и по-точно OXELO TOWN7 XL. Това, от което трябва да се интересувате когато закупувате тротинетка за по-големи, са няколко основни характеристики:

1. Тегло на скутера - много важен елемент поради това, че ще ви се налага да го транспортирате, когато теренът не позволява движение, както като се уморите да се движите, което е по-малко вероятно.

2. Максимално тегло на използващия - не подценявайте резултатите, които показват кантара. Ако виждате 100 кг или повече - значи е толкова. Не е необходимо да тествате дали тротинетката ще издържи ако сте 101 кг. Щом е написано, че 100кг. е максималната стойност - значи е толкова.

3. Диаметър на колелата - колкото са по-малки колелата, толкова по-трудно ще се придвижвате по българските пътища, разбити алеи и тротоари. За това са ви необходими минимум 200мм диаметър на всяко колело. А колелото колкото е по-широко, толкова ще бъдете и по-стабилни.

4. За какъв ръст скутерът е подходящ - тротинетките имат регулируема по височина челна тръба. Добре е да се запознаете с колко степени може да се регулира, коя е най-ниската и най-високата точка на кормилото, и дали вашия ръст влиза в този препоръчителен диапазон.

Тъй като скутерът за възрастни OXELO TOWN7 XL е подходящ за средни и дълги придвижвания до 5км, а не за фристайл, забавлявайте се умерено, когато попаднете на екстремно място, както аз и моето семейство посетихме скейт парка в Добрич. Освен гладките алеи в градския парк, където можеш да развиеш висока скорост с тротинетката, но може да се позабавляваш и на специално изградения скейтпарк. Там има различни зони за всяка трудност и умения. Заедно с дъщеря ми много се забавлявахме докато се гонихме и състезавахме.

Тротинетките за възрастни са идеалния начин да бъдете перфектната компания за детето ви, което също има детски скутер. Така е, защото децата много се радват, когато родителите им са съпричастни с тяхната емоция, а ние пък обичаме, когато сме по-близо до игрите на децата.

 скутер за възрастни Decathlon Oxelo детска тротинетка Micro детски каски Kiddimoto
Семейни забавления - да се разхождаш в парка на СВОЯТА тротинетка.
Kiddimoto каските за тротинетки са подходящи както за деца, така и за възрастни.

Когато се разхождате в градския парк ще видите много деца с тротинетки, други с детски колела, а родителите им просто се разхождат и често бягат редом с тях. Личният пример на един родител - да кара велосипед или скутер за възрастен, или пък скейтборд, това е действие, което е най-добро за детето ви. Защото то ще заприлича на вас, на вашите действия или бездействия.

Ако имате някакво хоби, което да практикувате навън, правете го заедно с детето ви. Карайте колело, забавлявайте се с тротинетките, бъдете активно семейство. Защото активните движения са тези, които изграждат физически здраво детето, подобряват уменията му и създават неговата самоувереност.

скутер тротинетка за по-големи възрастни на две колела откъде
Скутер в сгънато положение. За да се разгъне са необходими три действия и 5 секунди.

Да се върна на скутера OXELO TOWN7 XL. Всайта на Decathlon са посочени неговите технически параметри, но трябва да знаете:
- теглото му е 5,5 кг, което не е малко, но не е много. Теглото му е повече с около килограм в сравнение с по-висок ценови клас на други марки скутери.
- диаметърът на гумите е 200мм, а самите гуми са изработени от материал с висока еластичност. Този материал допълнително осигурява гладко возене.

тротинетка скутер с две колела 200мм за възрастен oxelo
Колела 200мм от високо еластичен материал за по-тихо и удобно возене

- специални лагери на колелата за тихо возене
- скутерът има преден и заден амортисьори, които освен, че създават ефектен дизайн на външния вид, но реално намаляват вибрациите при неравен терен
- вие трябва да сте на ръст между 1,45 - 1,95 метра, за да може пълноценно да се забавлявате, и да не забравяме килограмите - не повече от 100 кг.
- три степени на регулиране височината на кормилото - на 94см, 101см и 108см от земята.

Скутерът идва напълно сглобен в добре изглеждаща опаковка. Когато го изкарате от транспортния кашон, трябва да го разгънете, а след това да поставите на местата им ръкохватките на кормилото. Ръкохватките са свързани с еластична нишка, която ги задържа. Всички стъпки по разгъване и сгъване на тротинетката са илюстрирани на стикер точно на мястото, където се извършват действията. Не са необходими някакви инструменти, за да сте готови за забавления.

В комплект с тротинетката идва упътване на български език, колан за транспортиране на рамо, както и комплект шестограми за затягане на болтовете. Преди да се качите проверете и допълнително затегнете със шестограмите там, където е необходимо, особено скобите на челната тръба и главата при ръкохватките. Стегнете скобите на челната тръба, защото при терен с повече вибрации е възможно щифта на тръбата на кормилото, който го задържа на определената височина, да се извади и кормилото да слезе на по-ниска позиция.

скутер в сгънат вид носене през рамо с ремък колан
Скутерът за възрастен идва в комплект с ремък за носене през рамо

Клирънса, или височината на платформата от земята е 45мм, което е понякога е малко при неравности.

Това, което много ми липсва е степенка за скутера, защото повече ще ви се налага да го поставяте на земята, вместо да го подпирате. При поставяне на земята се драска отстрани платформата.

Едно голямо предимство на скутерите за възрастни, е че детето може да се забавлява заедно с вас. Разбира се ако вие сте 60 кг като мене и общото тегло да не надхвърли 90 кг.

Важно условие, за да се движите с тротинетка е използването на вело каска. Малко по-горе споменах колко отговорно е да се дава личен пример на детето. Давайте само добри лични примери, такива, които ще го научат да се пази и да цени здравето си. Този личен пример ще ви се изплати многократно.

За това слагайте каската си, изисквайте детето да си носи детската каска и се забавлявайте!

Защото най-сладки са забавленията с децата, когато в игрите сте заедно!16 коментара:

 1. Много добро ревю! Съгласен съм със всичко, като частичен притежател на такава тротинетка.

  ОтговорИзтриване
 2. И на мен ми се прииска да си купя тротинетка, благодаря ти :)

  ОтговорИзтриване
 3. Забавно си е да караш тротинетка, има защо децата толкова много да им се радват!

  ОтговорИзтриване
 4. От вчера имам и аз тротинетка. Само да отбележа, че съм на 53 години. Днес за първи път я използвах. Почувствах се отново жизнена като в младежките си години.

  ОтговорИзтриване
 5. О, да, тротинетката за възрастни наистина те кара да усетиш, че има още много неща, които човек трябва да преживее и да продължи да се стреми да постига целите си.
  Знам, че е елементарно, един скутер с две колела, но емоцията, емоцията е това, което те съживява.

  ОтговорИзтриване
 6. Само да споделя, че това лято продължаваме да експлоатираме тротинетката! Не е мръднала! Слагайте си и каските, че луди пешеходци и шофьори има навсякъде! Вижте няколко готини предложения тук: http://kiddimoto.bg/bg/product-list/11.html

  И не на последно място - давайте пример както на вашите деца, пък дори и на децата на съседите как трябва да осигурите личната си безопасност при подобни забавления! :)

  ОтговорИзтриване
 7. Здравейте,
  Двоумя се между този модел и Town 9 EF, бихте ли могли да ме посъветвате.
  Като предимства на Town 7 XL виждам:
  Заден амортисьор, по-лек с почти килограм, по-голямо отстояние от земята и по-добра цена.
  Предимствата които виждам в Town 9 са:
  Ръчна спирачка, бързо сгъване, по-интересен дизайн, възможност да стои изправен.

  Благодаря предварително.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте Павел, наистина ли Town 9 EF може да стои изправена? Ако това е така, има сериозно предимство. Бързото сгъване също е добро решение, защото с Town 7XL e по-сложно. Относно ръчната спирачка кой както е свикнал, спирачките не държат така, както на колелетата. Цената също е решаващ фактор предвид колко често и продължително ще я използвате, мисля, че имаше подобен показател коя тротинетка и подходяща за къси или дълги разстояния.

   Изтриване
  2. Привет Андрей,
   Да, може да стои изправена, има функция Trolley която позволява да се носи като сак, има дупка за катинар, може да се затвори около тръба или спирка за колелета и да се заключи, доста удобно.
   Има и междинен вариант http://www.decathlon.bg/p/8377410_trotinetka-town-7xl-za-vzrastni-cherna.html#/17-254-_, който иам ръчна спирачка и степенка. Но за него трябва да се чака 2 седмици.

   Изтриване
  3. Здравейте Павел, лятото е в разгара си, какъв избор направихте?

   Изтриване
  4. Привет Андрей,
   Аз ти писах вчера от профила на съпругата си по погрешка.
   Както казах смених Town 9 за новата Town 7 XL и съм силно впечатлен, доста по-меко се движи, за мен лично е доста по-удобна за сгъване защото не се налага да минавам пред тротинетката за да я сгъна, а директно го правя в движение.
   Единствено ме дразни, че скърца и то още от първия ден.
   Когато имам време ще мина през Декатлон за да я погледнат в сервиза.

   Изтриване
 8. Привет Андрей,
  Оказва се, че Town 9 е модел 2016 и има бъг, не работи park mode(режимът в който стои изправена). Оправя се, но след време пак се получава. Смених я за новата версия на Town 7 XL - http://www.decathlon.bg/p/8377410_trotinetka-town-7xl-za-vzrastni-cherna.html#/17-254-. Има спирачка, степенка, гумен грип и още промени, абе доста е добра.
  За жалост обаче както при старата версия има бройки които скърцат и за късмет моята е такава. Знам, че е някъде от предното колело, но не съм сигурен къде точно и как се оправя. Въпросът ми е, имал ли сте такъв проблем и ако да, как сте го отстранил?

  Поздрави.

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Здравейте Надежда,
   Да, моята тротинетка също започна да скърца, но мисля, че това е нормално предвид как я карам, по какъв път преминавам и поради липсата на поддръжка от моя страна. Трябва да намеря време да я почистя подобаващо и смажа там, където е възможно. Все пак е на две години. После ще пиша допълнително какво се е получило.

   Изтриване
  2. Здравейте,

   Преди седмица ми подариха една такава тротинетка и на мен.
   Забелязах, че има няколко асиметрии в изработката - доста подобни на описаните в този видеоклип:
   https://www.youtube.com/watch?v=a-hAjofk0TQ

   Както и на тези снимки:
   https://yadi.sk/d/qKGZJwL6ucDBP


   Замених я за нова в Декатлон - за тази с най-малката видима асиметрия, но въпреки това я има. Останалите 6 бройки бяха значително по-"криви". :-)


   Какво стана по въпроса със скърцането?
   Моята я пробвах само в магазина и още не съм я карал навън, но вкъщи започна да скърца, може би ден-два след покупката. В магазина не я чух :)

   Единствената разлика спрямо съхранението в кутията е, че стоя изправена на стойката си. :)

   Благодаря!

   Изтриване
  3. Николай, асиметрията от клипа е много сериозна. Трябва да погледна при мен как е. Благодаря, че ми напомни въпроса със скърцането, отложих профилактиката, но този уикенд ще го направя и споделя повече.

   Изтриване
  4. Здравей отново, Николай, да споделя относно асиметрията. При моята тротинетка такава почти не се забелязва, когато е в сгънато положение. Ако напъна челната тръба, докато тротинетката е сгъната, се получава някакъв луфт, който считам за нормален. Но пак казвам, че това, което видях в посочените от теб линкове, не е редно.
   Относно скърцането - последно при мен проблемът се изразяваше, че скърцаше пружината на калника-спирачка. Пръснах ѝ малко WD-40 и се оправи.
   Имам лек спомен, че някъде другаде скърцаше, но не се сещам къде и навярно се е оправило от самосебе си, или също съм използвал WD-40.
   Досега не ми се е налагало да смазвам там, където са предния и задния амортисьор.

   Надявам се тази информация да е била полезна.

   Изтриване