22 август 2014

Градовете, които много инвестират във велоалеи, ще бъдат възнаградени многократно

велоалея колело каска инфраструктура
снимки: Paul Krueger

Местните общини, които инвестират най-много в обособени велоалеи, ще възвърнат своите инвестиции многократно в дългосрочен план.

Но малките инвестиции в традиционни или частични велоалеи по-скоро ще навредят на инфраструктурата и ще доведе до отлив от колоездачи.



Съгласно ново изследване от Нова Зеландия, за всеки долар, които бъде инвестиран в изграждането на самостоятелна велоалея,  която да не отнема част от тротоара, но да бъде обособена от пътното платно, големите градове биха спестили 24 долара от по-ниски разходи за здравеопазване, по-слабо замърсяване на околната среда и най-вече по-малко автомобилен трафик.

В момента в големите градове, където автомобилния транспорт е доминиращ, лесно се взимат решения за изграждане на нови пътища, за да се отговори на нарасналия брой автомобили. Инвестициите в пътна инфраструктура надделяват над отрицателните ефекти от тях върху околната среда и здравето на хората в бъдеще - така казва водещия автор на изследването Александра Макмилън. 

Навярно сте чели други изследвания, чиито данни показват, че колоезденето ни прави по-щастливи, по-енергични, по-концентрирани, отслабваме и общо взето - по-здрави - и това, че велоалеите са фактор за нарастване броя на колоездачите, и дори подпомагат развитието на местния бизнес? За първи път обаче, се прави изследване върху инвестициите в изграждането на различни модели велоалеи, които общините заплащат и техния ефект в бъдеще.

велоалея идея колоездачи
Обособени велоалеи, отделени от пътя и от тротоара, ще допринесат до нарастване с 40% броя на колоездачите

В изследването си учените разглеждат гр. Окланд, Нова зеландия, който е типичен град - много автомобили и малко колоездачи. Разработва се компютърна симулация, с която да се разглеждат няколко различни сценария на инвестиции във велоалеи, като например изграждане на обикновена велоалея, велоалея, която споделя пътното платно с автобусите и напълно отделени велоалеи.

Учените открили големи разлики в крайния ефект от изграждането на различните модели велоалеи: ако градът построи мрежа от самостоятелни велоалеи и ограничи автомобилния трафик, това ще доведе до 40% нарастване на колоездачите до 2040г. Но ако се построят едва няколко велоалеи, без да се изгражда пълна система от велоалеи, това би могло да повиши броя на колоездачите само с 5%. Колкото повече хора карат колело, толкова повече общината ще спести - преди всичко от по-ниски разходи за здравеопазване. Ограничената инвестиция във велоалеи има много малък ефект. Когато градът не е приятелски настроен към колоездачите, толкова по-мажорни промени трябва да се осъществят.


Градовете, които са напълно превзети от автомобили, ниския темп на нарастване на броя на колоездачите по-скоро ще доведе до нарастване броя на инциденти с тях. Това също ще накара хората да се страхуват да карат колело и да предпочитат друг вид транспорт. За да се разреши този проблем, изследователите открили, че най-подходящо е да се направят фундаментални инвестиции в по-добри велоалеи.

голяма велоалея опит чужбина нова зеландия окланд
Велоалея с достатъчно място за автомобилите, както и за пешеходците - най-доброто решение за ефективно изграждане

Екипът на Макмилън са достигнали до извода, че големите инфраструктурни инвестиции са необходими за елиминиране на страхът към колоезденето. Сериозните и качествени промени по основни пътища и локални улици е социално-икономически най-доброто, което градовете с малко колоездачи и много автомобили могат да направят. Тези инвестиции ще се възвърнат многократно ако се управляват правилно.

Изследването вече оказва въздействие върху местната власт в Окланд и изследователите се надяват, че то ще продължава да е фактор и на други места в Света. Вълната на колоезденето се надига отново, както в Нова зеландия така и в много други страни, които са забравили предимствата на велосипедите в последните две десетилетия - споделят изследователите.

източник: FastCompany



Няма коментари:

Публикуване на коментар