05 август 2014

Детското колело и предизвикателството да завъртиш педалите

детско колело с помощни колелца
“A Little Help” – Photo Credit: Jenn Durfey

Оказа се, че завъртването на педалите на детското колело не е толкова лесно за дечицата.


Често се опитвам да си представя кое кара някои родители да купят и подарят детско колело с педали на 2-3 годишните си деца. Освен "перспективата", която виждат.

И аз от там съм започнал, признавам си. С една класическа Зайка с помощни колелца, на които все им се развиваха болтовете. Нямам спомен за приятно усещане от това да имаш дрънчащи и несигурни помощни колелца. И още си спомням как карах велосипеда на една страна, което ми беше супер неудобно.

Но времената бяха други. Нямаше детски балансиращи колела. Идеята за подобно детско колело без педали просто не съществуваше. Децата нямаха избор - или карат велосипед с помощи колелца, или таткото държеше колелото докато детето се качи, засилва го, пуска го, то тръгва напред пък после ще му мислим как ще спре.

Чудите се какво детско колело да изберете за тригодишно дете - каква марка, колко инча гуми? А не трябва ли първо да решите - велосипед или баланс байк?

Трябва да разберем, че детския велосипед е предизвикателство за децата. Особено тези модели с контра, ръчна спирачка, звънче, огледалце и още каквото се сетите. Твърде много неща наведнъж за главичка, която е само на три годинки.
Оказа се, че и въртенето на педали не е толкова лесно, колкото изглежда.

Най-често срещаните случаи са когато детенцето няма силата да завърти педалите. Опитва два-три пъти и се отказва. Слиза от колелото. Почва да бяга или да си играе с нещо друго. Дотук с велосипеда. Утре търпеливия татко ще опита пак.

Наскоро видях пък едно детенце, което се придвижваше на полу-оборот на педалите. Завъртва напред наполовина, след това върти назад /явно беше без контра/, после пак напред и така успяваше да настигне родителите си. Скърцайки.

 Мислите си, че като колелото има помощни колелца и детето няма как да падне? И на това съм се нагледал. Децата падат.

Почти съм сигурен, че голяма част от децата това лято са се "учили" да карат колело с помощи колелца. Другото лято е възможно колелото да им е вече малко и ниско. Не случайно в онлайн сайтовете за разпродажби е пълно с оферти "продавам детско колело, което е почти ново, карано е два пъти пред блока".

Най-важното е обаче да не лишавате децата от забавления. Каквото и да изберете и по какъвто и начин да предпочетете детето да се научи да кара колело, нека то да се забавлява. Нещата на сила не стават.

Андрей Русев


Няма коментари:

Публикуване на коментар