12 октомври 2011

Да мечтаеш в кв.м.

Планинска хижа нейде извън БългарияПоканен съм от моя адаш по фамилия, Стефан Русев, да участвам в стартирана от варненското студио за интериорен и мебелен дизайн INDESIGN блог-игра, в която да опиша моят дом мечта.

В интерес на истината моят мечтан дом няма стени, но правилата на играта гласят, че мечтаният дом трябва да притежава поне 4 стени и няколко квадрата, иначе можеш ли да направиш дизайн на интериор, когато той липсва? :)

Тъй като съм морско чедо, за което морския пейзаж е често скучен, веднага ще ви прехвърля в уюта на планината, особено онзи, който усещате, когато сте премръзнали и сте се прибрали на топло. Да, моят дом мечта е малка планинска хижа, която се намира на някакво възвишение, до което понякога може да се достигне по черния път, по който ще преминава само моята кола. Зад хижата ще се простира гората, а от предната южна фасада ще се открива неповторима панорамна гледка към поредица от вечно заснежени планински върхове.

Не повече от два жилищни етажа, със сутеренно сервизно ниво и таванско помещение. На първия етаж ще бъде разположена дневната с кухненски ъгъл, като основни материали за довършителните работи ще асоциират близост до природата, като дърво и камък, светли и топли стени. Голяма камина, от която да се отопляват всички помещения. Големият панорамен френски прозорец е задължителен, а присъствието на веранда, на която да се излиза и да се пие чай - несъмнено необходимо.

Скосяването на покрива ще започне някъде на метър и половина от пода на втория жилищен етаж, така че да може да се изгради покривен прозорец за всяка от двете скромни спални с прилежащи санитарни възли, а таванския етаж ще бъде обзаведен като детски кът за игра и почивка, с обособена обсерватория и монтиран телескоп за наблюдение на нощното звездно небе.
Сутеренното ниво ще представлява сервизни помещения и малка винарна, в която обаче бутилките с малцово уиски ще бъдат повече от винените.
Забравих да кажа, че покривът ще бъде хидроизолиран с два цвята битумни керемиди, като единият ще образува някакъв надпис, който да се вижда от птичи поглед.

До хижата ще бъде изграден и гараж, в който ще има ателие за планински велосипеди. Стените на гаража ще бъдат отрупани с разноцветни трофеи. В близост задължително ще има и едно бунгало, в което могат да пренощуват закъсали туристи или някои от по-шумните ми гости.

Всички тези обекти ще бъдат в неголям периметър ограден от декоративен нисък жив плет, израснал върху основа на стара ограда от клони, като тревата редовно ще се коси. В близост до хижата ще има цветни лехи, за които лично ще се грижа.

И една малка подробност - на пет километра в радиус от хижата гората ще е моя собственост, без ограда, но с денонощна охрана, която да патрулира и пази от бракониери и други нежелани гости.

Това беше от мене, приятен ден на всички мечтатели! :)


1 коментар:

  1. Андрей, благодаря, че се включи в играта.

    Много ми харесва идеята ти за обсерваторията и за бунгалото за закъсали туристи.

    Пожелавам ти да осъжествиш тази своя мечта.

    ОтговорИзтриване