15 юли 2011

MOM системи

МОМ системиПроизводство
(снимка shiant90)

От скоро се опитвам да разбера какво представляват т.н. MOM системи на производствените ресурси. Навсякъде в интернет търсейки по тези ключови думи не ми излиза нищо, с изключение на публикувано прес-съобщение за финансиране от Европейския съюз по оперативна програма с открита процедура по "Покриване на международно признати стандарти и въвеждане на системи за управление в предприятията", което е разпространено из стотици български сайтове на икономическа тематика.

Все едно и също.

Докато едва вчера попаднах най-накрая на точното икономическо наименование на английски език, а именно, че абревиатурата МОМ означава "Manufacturing Operations Management". Поне на това си отива! :)

Съгласно Wikipedia управление на производствени операции (MOM) е методология за цялостното проследяване на производствения процес с оглед оптимизиране на ефективността.

Има много видове на MOM софтуер, включително за управление на производството, анализ на изпълнението, качество и съответствие, и т.н. "Интерфейс човек-машина (HMI)".

Софтуерът за управление на производството предоставя в реално време информация за работни места и поръчки, труд и материали, състоянието на машината, и логистика на продуктите.

Софтуерът за анализ на ефективността изобразява показателите на ниво машина, поточна линия, цех и цялостно предприятие за целите на ситуационен или исторически анализ.

Софтуер за качеството и съответствието се използва за насърчаване на спазването на определените стандарти и спецификации за оперативни процеси и процедури.

HMI софтуер е форма на управление на производствените операции (MOM) софтуер, който позволява на операторите да управляват промишлени и машини за контрол на производствените процеси с помощта на компютърно-базиран интерфейс.

Повече информация за МОМ системите можете да намерите в Гугъл, но само ако търсете сред англо-езичните резултати с ключова фраза "Manufacturing Operations Management".


2 коментара:

  1. В международно възприетата терминология не се използва понятието МОМ за системи за оперативно управление на производството. Става въпрос за система за управление на производствените дейности и ресурси в цеха, а терминът, който е възприет, е MES - Manufacturing Execution Systems. Това свободно боравене с термини е очевидно незнание на родната администрация и със вероятно е инспирирано от някой с интереси...

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е обяснено тука: www.nearsoft.eu

    ОтговорИзтриване