30 юни 2011

Направи днешния ден да бъде Специален ден!

(снимка: GLUZ)

Когато се прибереш вкъщи и те посрещне семейството ти или домашния ти любимец, или който и да е там човек и създание, което те кара да се чувстваш добре, иди там, където си подредил колекцията си от бутилки с уиски, и вземи отвори една. Покани приятели, почерпете се. Направи днешния ден Специален дори и да няма повод. Защото утре може да нямаш тази възможност!

Така ни съветва известния уиски специалист и редактор на Malt Advocated Джон Хенсел в своя блог.

Някои от нас имат по една-две бутилки с уиски, очакващи някакъв специален повод, за да бъдат отворени, други имат десетки, дори стотици бутилки, прибрани на сигурно място, събиращи прах и тъмнина.

Може да нямаш рожден ден, или пък да е годишнина от сватбата, или да си ударил 6-ца от тотото, просто вземи бутилка и я отвори. Наслади се на прекрасния аромат, който ще се разлее по умореното ти гърло и разгорещи тялото. Така направи и Джон Хенсел, отворил старо уиски Glen Garioch дестилирано през 1965г, въпреки, че има поне дузина бутилки вече отворени за дегустация предвид същността на работата му.

Защо го е направил ли? Ами явно му е направил впечатление, че много от публикуваните брошури на уиски-аукциони са бутилки, собственост на вече починали уиски ентусиасти, които и така никога няма да могат да оценят истинската стойност на своята колекция. И ако си мислите, че ще живеете 100 години без да се притеснявате, че може да се случи нещо, то бързо може да се осъзнаете като разгледате вестникарската страница с публикувани помени и некролози, за да видите каква е човешката перспектива. Не е безкрайна!

Освен това, всяка изминала година алкохола в уискито се изпарява малко по-малко, възможно е и изведнъж да се променят вкусовите му качества поради разни причини като ярка светлина, силна температура и т.н. Или по-лошо - бутилката може да падне и да се счупи, или пък да бъде открадната, или пък приятели на тийнерджъра ти да я отворят и да се нафиркат още повече по време на парти, докато вие сте на почивка.

Така че, наистина е добре да се вслушаме в неговият съвет. Да вземем тази така добре скатана бутилка и да я отворим. Да направим днешния ден Специален ден! И да я споделим с приятели! Най-хубавите неща в Живота са тези, които може да споделим с приятелите си! И тогава наистина това ще е един Специален повод и ще се чувстваме добре.

Аз все още не съм го направил, поради определени причини, заради които не мога да поканя приятели у нас в часовия пояс, когато се пие уиски, но при първа възможност трябва да го направя!

Още малко по темата колко кратък е Животът?


1 коментар:

  1. Ай ся си отварям една мастика, че в тая жега кви уискита те гонят :)
    Пък и като имаш шише Уиски за изпиване - винаги ще ти намерим място където да го изпием :)

    ОтговорИзтриване