26 юли 2011

Как да изберем 100 сватбени снимки от 1500 кадъра

Сватбен фотограф ВарнаЩрак-щрак-щрак, и ето ти 1500 сватбени снимки, избирай сега!

Преди няколко дена отпразнувахме втората ни годишнина от нашата сватба с жена ми. Вече две години сме заедно и от време на време преглеждаме цифровите снимки, които заснеха професионалистите от Фотостудио Х, както и кадрите, които нашите приятели са ни направили. А това са много, много снимки, над 1500 поне.

Още в началото си с жена ми си бяхме казали, че ще си направим фотокнига със сватбени снимки, тогава покрай всички разходи по сватбата едни 200-300 лева не ни плашеха. Е, сега след като отложихме толкова много време тази сума малко трудно бих я отделил за "книга" с картинки.
Понякога, когато ходим на гости на тъста и тъщата поглеждам и техните два албума с отпечатани хартиени снимки.

Веднъж много усилено разглеждах и една тяхна стара фотография, която беше поне на 100 години и представляваше обща снимка на поне 30 мъже. Явно сред тях имаше техен роднина. Лицата на мъжете толкова ясно се "четяха", можех сигурно да им видя и леко набъбналите им бради. Честно казано такова качество на детайли на изображението не съм виждал на съвременна хартиена снимка.
И си казах: ето, хартиената снимка е вечна, само трябва да се пази в нормални условия, докато цифровите технологии така се развиват, че 5,25" дискета е нещо извънземно за днешната младеж. Дори сега да си запиша снимките на DVD диск, кой знае сигурно след 30 години първо - няма да има на какво устройство да го прочета, и второ - няма да мога да прочета диска, защото ще се е "развалил".
Това е проблем все още в настоящето, който не е решен.

Но всъщност ако реша да отпечатам част от сватбените ни снимки бих направил следното:
I-во: Бих създал толкова директории, колкото са тематиките на снимките, примерно: подписване в Обредния дом, подготовка при булката, подготовка при младоженеца, църковен брак, фотосесия на първото място, фотосесия на второто място, посрещане в ресторанта, питка, танци, портретни снимки и т.н.
II-ро: Ако си поставя за цел да отпечатам 100 снимки, бих разширил или стеснил броя на тези директории до 10, просто за улеснение.
III-то: Ще разгледам снимките във всяка директория и ще избера само 10 от тях. Ако и толкова не мога да избера, оставащата бройка ще я добавя към следващата директория или към тази, в която има най-много снимки.
IV-то: Вече ще имам подбрани 100 снимки и ще започна да проучвам къде да ги отпечатам, в какъв мащаб и най-важното в какъв албум да ги прибера. Бих избрал и онлайн копиране на снимки ако имам желание да го направя, но лично аз бих предпочел да отида на място във фотомагазина.

Мисля, че по този начин ще реша проблема си с мързела, заради който не мога да се реша да отделя време да подбера най-добрите кадри. Пак ми се струва непостижимо от моя страна, но се радвам, че поне мисля в тази насока, хаха! :)


4 коментара:

  1. Андрей, благодаря за подкрепата на Фотоленд! Ами... 2-годишен юбилей от сватбата си е вече повод за албум, нали?

    ОтговорИзтриване
  2. Поздравления за годишнината! дано още много години да се радвате на семейна хармония и щастие :)

    А за снимките - преди да ги занесеш за разпечатване (предполагам, че след като ти самият снимаш използваш и фотошоп) - е препоръчително да си ги кадрираш за размера, който си си избрал.

    Предполагам, че тези 1500, които имаш в електронен вид са минали първоначална обработка, поне през някои готови пресети на Lightroom. :)

    Желая ти много приятни емоции п време на избора :)

    ОтговорИзтриване
  3. Кадрирането е нещо, което всеки път забравям. Преди месец последно извадих няколко кадъра, за които считам, че са мои отлични попадения и достойни за фотоалбума ми от National Geographic, но останах разочарован от фотостудиото, в което ги изкарах - с бели полета отстрани, някои допълнително кропнати като не са се отпечатали важни детайли. Хвана ме яд, но вината си беше моя.

    ОтговорИзтриване
  4. Отдавна не съм вадила снимки на хартия, въпреки че редовно снимам :) Но винаги си напомням, че трябва да се кадрират преди отпечатване.

    Преди няколко години последно ходих в посока Родопите и бях направила един доста добър кадър на Дяволския мост и отражението му в езерото. Тогава все още не разбирах от кадриране и т.н. и си занесох снимките в едно студио както си бяха директно суров материал от картата. Резултата бе орязана снимка и се губеше част от ефекта на кадъра.

    После като ме научиха как се прави във ФШ си ми остана като навик. :)

    За съжаление повечето хора не са и чували за кадриране, ходят и си щракат със сапунерките, а после се ядосват на поредното студио, че им е орязало снимките.

    ОтговорИзтриване