19 април 2011

Да преброиш труповете!

/снимка: IPG/

Тази сутрин преброихте ли убитите, починалите, мъртвите, труповете? Ако още не сте успели, влезте в някой български новинарски сайт. Ако нямате възможност сега - не се притеснявайте, в централната новинарска емисия по българската телевизия няма да пропуснат да съобщят числото.

Да, това е болната българска новинарска мисия - да преброи труповете! Целта на други - е да ги заснеме. Задължение на трети - е да ги покаже. А на четвърти - да ги опише по онзи начин, че да са водеща новина.

"Хляб и зрелища!"

Нека да преброим мъртвите в днешния ден. Един от най-успешните "преброячи" е dir.bg и калпавите copy-paste мними журналисти на новинарската им секция. Няма как, трябва да започнем с новината за поредната лекарска грешка отнела невинен живот. Всъщност не се знае дали е лекарска грешка, но ако продължават да ни го натякват - ще е такава. Утре тази новина вече няма да е актуална. Може би след някои друг месец пак ще има подобна "сензация", но едва ли някой ще направи нещо.

Българският журналист има една мисия: да информира населението за събитията през деня. Те рядко се осмеляват да прогнозират, а още по-рядко - да се намесят и да променят статутковото.

Не е нужно да си мъртъв, за да може публично да те погребат. Достатъчно е да си платиш за един добър "сценарий". От там нататък медиите ще се развихрят, от един на друг ще разпространят, и когато покажеш изопачения смъртен акт, този който ще го приеме дори и няма да се замисли, че може и да не е вярно. Нали и този "труп" беше включен в ежедневното преброяване.

Лесно е човек да се изпари в България. Още по-лесно е ако познаваш определените хора. Но дори и да не ги познаваш, достатъчно е да имаш малко заделени пари. Българинът навярно за 1000 лв ще е способен на чудеса!

Други прилагат една вечна стратегия за увеличаване на продажбите - въздействие върху психиката и причините за направа на покупка. И какво правят - построяват търговски центрове от двете страни на централните варненски гробища. Пазарувайте, консумирайте, и не забравяйте - някой ден няма да може да стигнете пеша от единия мол до другия мол - но не се притеснявайте - ще ви посрещнат хиляди други, чийто вечен дом е пространството между Mall Varna и Grand Mall Varna.

Хайде, стига съм ви отнемал от времето, да преброим труповете, че да се почувстваме живи в България!

Морето.Нет - Новини от Варна
Дир.Бг - Последни новини от страната


Няма коментари:

Публикуване на коментар