04 януари 2011

Kolektiva FAQ или ЧЗВ - защо е важно да се четат докрай?

kolektivaFAQ /или на български ЧЗВ/, което се произнася както FUCK, е страницата на всеки един уеб сайт, който предлага срещу закупуване някакви услуги, стоки и т.н., и съдържа отговори на често задаваните от посетители въпроси.

Днес случайно попаднах на сайта на Kolektiva - бизнес инициатива, която доставя на посетителите на сайта информация за изгодни оферти, но валидни само при достигане на определен брой купувачи, потвърдили покупката си с въвеждане на данни за плащане.

Не всеки ден се случва да попадам на такъв сайт, а и доста ми прилича на Know-how от САЩ. Лошо няма.

Реших да се образовам в секцията FAQ за какво иде реч. Това, което прочетеш най-напред ще създаде първоначалното ти впечатление - дали всичко е коректно и т.н. Обаче в този сайт още в началото получих объркване, което касае финансите ми.

На въпроса "Как да се възползвам от офертата?" отговарят, че просто натискаш бутона КУПУВАМ, въвеждаш данни за плащането и до еди кога си стискаш палци да се съберат достатъчно хора като тебе, за да стане офертата валидна и наистина да се възползваш от отстъпката. В момента тече оферта, която ще завърши след 36 часа. - аз лично останах с впечатление, че в този първоначален момент не се събират пари, защото нали все още офертата не е валидна!?

Във втория параграф можете да прочетете: "Щом се съберат достатъчно хора, офертата става валидна. От кредитната ти карта се изтегля заявената сума, а ти получаваш елегантен ваучер..." - опс, чакай малко. Нека изясним момента в който се изтеглят някакви пари от картата ми? В този параграф има някакво последователно действие. Първо - трябва да се съберат достатъчно хора, второ - офертата става валидна, и трето - от кредитната ти карта се изтегля заявената сума.

Изниква ти въпрос: когато въвеждаш данни за плащането преди офертата да е станала валидна, заявявайки определена сума, тя изтегля ли се или не? Но нали чак когато офертата става валидна тогава заявената сума се изтегля?

Чувствам се доста заблуден още от самото начало!

Доста по-надолу в ЧЗВ на Kolektiva ти обясняват, че в България все още не работи системата за запазване на заявените суми и гарантиране на плащането, поради което се налага още в първото въвеждане на данни за плащането да изтеглят сумата, а пък ако не се съберат достатъчно купувачи, в срок до ПЕТ ДЕНА се задължават да възстановят сумата по картата ти. Защо пет дена, а не в рамките на няколко часа след като стане ясно, че офертата е изтекла без да се съберат достатъчно купувачи? Явно ePay бързо могат за изтеглят сумата от картата ти, но пък сигурно те дават този срок за възстановяването й. И тука има доста неясноти, което ми звучи като безлихвен бърз кредит.

От Kolektiva ги разбирам - принципа е "Недей да плашиш потребителя от самото начало!". Ако напишат ясно, че има шанс офертата да не стане валидна, а преди това са ти взели парите, които ще могат да върнат чак след 5 дена, със сигурност така ще намалят доста шанса същият този потребител да участва в някоя от покупките. Добре е, че не са спестили всичко това, а просто са го написали по-надолу в ЧЗВ. На някой няма да му дреме, но друг ще се позамисли. Важното е да излязат с чисти позиции.

И така. Четете всичко преди да си дадете парите! Полезно е по време на криза. И имате ли някакво съмнение - или го изяснете или просто се откажете. До голяма степен Kolektiva са коректни, но някой друг може и да не бъде!


1 коментар:

  1. Отговор от Колектива във Фейсбук:

    "От нашата централа в Хърватска ни изпратиха твоята статия, свързана с нашите ЧЗВ.

    Искаме да ти благодарим за коментарите и за приятелския тон. Смятаме да прегледаме детайлно информацията на нашия сайт и да коригираме там, където има неясноти.
    Съответно бихме искали да те помолим да споделиш, ако имаш желание, с какво още бихме могли да подобрим секцията от потребителска гледна точка.

    Както и всякаква друга обратна връзка е добре дошла.

    Сърдечни поздрави,

    Колектива

    Ще се радваме на обратна връзка от теб, каквато и да е тя"

    ОтговорИзтриване