19 ноември 2010

Правописна грешка в Моряшка книжка паспорт

правописна грешка моряшка книжка сгрешен преводПравописна грешка в английския превод на корицата на новото издание на Моряшката книжка ще ни излага навсякъде по света където могат да стигнат българските моряци. Невероятно, но факт!
Всъщност - май на никой за нищо не му дреме вече?

сгрешен превод на МОРЯШКА КНИЖКА правописна грешка смях
Голяма излагация и то на международно ниво. Правописна грешка върху международен моряшки паспорт! Да уточня - върху БЪЛГАРСКИ моряшки паспорт. ВГЗ!

А това е напълно нов официален документ от Българската Морска Администрация.

На корицата на моряшката книжка е написано SEAMEN'S DISCHARGE BOOK, което се предполага, че е превода на МОРЯШКА КНИЖКА, каквото е заглавието на този личен документ. А всъщност, ако аз не греша, се получава, че буквалния превод е КНИЖКА НА МОРЯЦИТЕ. Считам, че елементарната логика ще доведе до следното - на вътрешната страница да е написано по същият начин, а то е написано в единствено чисто SEAMAN'S DISCHARGE BOOK.

Последно, МОРЯШКАТА КНИЖКА е Книжка на МОРЯЦИТЕ или само на един МОРЯК, а именно на този, на който принадлежи?

А ако някой е имал предвид на корицата да е отбелязано, че това е книжката на повече от един моряк, то защо в старата версия на моряшкия паспорт е написано както трябва да бъде, а именно SEAMAN'S PASSPORT!

Ако бъркам - се извинявам, не съм отличник по английски, но ако не бъркам - ето къде можете да се възмутите - написано е на страницата зад първата корица:
- институция, която издава книжката: Bulgarian Maritime Administration
- лице, разрешаващо издаването: Execute Director of Bulgarian Maritime Administration
- телефонен номер: +359 2 930 09 10
- email: bma@marad.bg
- сайт: www.marad.bg


4 коментара:

  1. Според мен трябва да е marine passport... ама знае ли човек, трябва да се провери в някоя книга как е най правилно

    ОтговорИзтриване
  2. Просто господата от МА,трябва да корегират грешката,правописна.Seaman's book е навсякъде по света.

    ОтговорИзтриване
  3. Малко за престиж и колорит, имаче как ще ни запомнят по границите?!.... мен и всички моряци вписани в паспорта ми хахахаха

    ОтговорИзтриване
  4. Преди няколко години първите нови червени международни паспорти бяха също с грешка вътре, беше изтървано една буква - "Internationl.." или нещо подобно...

    ОтговорИзтриване