09 декември 2009

Снимка на годината – България 2009

Отдавна не съм участвал в някакви фотоконкурси и особено от подобна величина - организирано от National Geographic или World Press Photo. Все съм критичен към снимките си или пък все се каня и нищо не правя и после другите обират овациите!
Последно бях участвал в един фотоконкурс към For The Nature, който се казваше "Крайезерни безумия" и трябваше да участвам със снимки от Рила. За мой късмет тази година бях на Рила и посетих Седемте рилски езера, така че имаше какво да представя. В последствие една от фотографиите ми участваше в няколко изложби организирани от For The Nature в София.

Този път смятам да се амбицирам и да подготвя една снимка от фотосесията на един от тримата бодибордисти, които направих миналия месец край гр. Бяла, за да участвам във фотоконкурса на Canon България. Не съм сигурен дали спазвам изискванията за 3000 пиксела дългата страна и 150 точки резолюция, но Фотошоп му е майката. Какво да направя като снимам с фотоапарат от 2003г.! Каквото е било навремето, с такова снимам сега, а именно Canon EOS Digital Rebel а.к.а. 300D.

Снимката, с която възнамерявам да участвам в раздел "Репортажна фотография" на фотоконкурса на Canon е следната:

Ако я увеличиш на нея можеш да видиш Боби в действие.

Наградата е 3000 лв., а за утешение ако съм номиниран - 500 лв. Нямам някакви надежди, но се опитвам да си създам навик да снимам повечко и разбира се да участвам по-често на фотоконкурси. Бездарен съм, но с набито око. Само с едно. Добрите фотографи имат две набити очи. Някои - даже и четири! :) Но доколкото съм чувал от мъдри стари комунисти: важно е не да победиш, а да участваш?! Така че поне участието ми е почти гарантирано!

Следва новинарски бюлетин от Фото Форума:

Canon Bulgaria кани българските фотографи да участвуват в конкурса ”Снимка на годината – България 2009”. В конкурса могат да участвуват само снимки на български автори, заснети през 2009 година.
Конкурсът ще излъчи “Снимка на годината – България 2009” във три раздела и ще подбере авторите и снимките, които ще бъдат включени в ежегодната Национална фотографска изложба “Снимка на годината”, която се организира и провежда съвместно с Националната художествена галерия. По избор на журито, участвали в конкурса снимки ще бъдат откупени за обогатяване фонда на НХГ с произведения на съвременната българска фотография.
Решението на журито ще бъде обявено при откриване на изложбата и публикувано в интернет страницата на Canon Bulgaria (www.canon.bg).
Националната фотографска изложба “Снимка на годината” ще се проведе в залите на НХГ през втората половина на месец февруари 2010 г. Датата на откриване на изложбата ще бъде обявена допълнително. През годината изложбата ще гостува на художествени галерии и в други градове на страната.
Всички участници ще бъдат уведомени лично, снимки на кои автори са номинирани за награди, както и за тези, които са включени в изложбата, в случай че са предоставили достатъчно информация за кореспонденция.
Крайният срок за получаване на снимките е 4 януари 2010 г.

А от ТУК можеш да си изтеглиш формуляра за участие.

Късмет на всички участници!


2 коментара:

  1. Пожелавам ти успех в конкурса.Аз също искам да участвам,но незнам на каква тема трябва да бъде снимката.А и не съм професионален фотограф...
    Още веднъж-успех!!!

    ОтговорИзтриване
  2. аз вече си изпратих снимката с куриер, за да съм сигурен, че покрай празниците няма да се загуби толкова лесно пратката ми!

    все още има време да участвате - който не участва - не печели!

    ОтговорИзтриване