23 март 2009

Midenata ferma Dalboka

Пустееща пейка на известната Мидена Ферма край Дълбока, Каварна

От край време все чувам хубави неща за прословутата Мидена ферма край м. Дълбока, Каварненско. Как правят ястия от прясни миди, собствено производство, как цялото им меню е "мидено" и т.н.
Най-накрая и аз посетих това място. Намира се в едно приятно заливче, а достъпа до кръчмата става посредством специално за целта изградено тясно пътче. Стръмно, стръмно!
Вече в подножието беше се образувал своебразен паркинг от гости на фермата, не липсваха и доста скъпи возила, явно хапването там е доста "имиджово".
Мидената ферма е една, но заведенията са две, незнам кое е първото открито, но ние се настанихме в това, което е в дясно, уж било по-хубавото и с по-добрата храна.
Обслужването беше добро, менюто наистина пълно с мидени деликатеси. Разбира се отведнъж не можеш да пробваш всичко, така че коментара ми ще бъде само върху рибена чорба, пушени миди на шиш, и Миди по Бургаски.
Преди всичко трябва да кажа, че черупките на мидите, както и ядките в тях бяха сравнително малки, явно сега в зимния период не се дочаква мидата да порасне повече.
Мидите по Бургаски представляваха Миди Натюр, тоест такива с черупка, омесени с овкусен ориз. Ориза беше вкусен, той преобладаваше, миди не липсваха, облизвахме черупките, но честно казано при това ястие не се усеща вкуса на мидите, просто оризът е доста добре сготвен и не е като да няма подправки. Порцията е предостатъчна за двама.


Пушени миди на шиш

Както ясно се вижда на снимката, пушените миди не се отличаваха от пушени шундички на шиш :) няма майтап, само като ги видях докато ги сервираха тази мисъл веднага профуча в празната ми тиква, но лошото е, че и останалите хора на масата реагираха така. Сравнението беше доста умесно предвид формата, трябва да си олигофрен ако не направиш тази асоцияция. Сигурен съм, че като видиш снимката няма да успееш да контролираш мръсното си подсъзнание и мисълта за това веднага ще изкочи.
За съжаление не бяха толкова вкусни - даже очаквах, че ще се разстрои стомаха ми, но всичко беше нормално по-късно.

Хапнахме и рибена супа, беше вкусна, но с доста ситни кости. На масата имаше и порция пържена риба Лихнус, но порцията представляваше два смешни малки лихнуса, не по-големи от голяма кая.

Предвид очакванията, с които отидох, и високите цени в менюто, бих се върнал само веднъж там, но не и повече!

За прословутото меню на Мидената ферма - виж тук!


6 коментара:

  1. Верно мязат на шундрички па и са много мъненки порцийките:))))))))

    ОтговорИзтриване
  2. Тоо за три лева шундрички има ли?! хихихи

    ОтговорИзтриване
  3. Аз миди не ям, но след първото си посещение там - не бих се върнал за нищо на света... Вероятно защото е имало "празна" пейка обслужването е било добро, иди посред лято, когато трябва да паркираш горе и да слезеш пеша до доле - да видиш "добро" обслужване... вероятността да ти теглят една ... е много по-голяма отколкото да ти дадат "шундички" на шиш... Предпочитам да ида на КАМЧИЯ да пия студена бира и да ям кифтаци на скара... или риба ;)

    ОтговорИзтриване
  4. Еми пич, ти като искаш ходи на Камчия! Толкова много хора са доволни от това място и го посещават редовно. Изнервени са тези, които ходят на ресторант веднъж на високосна година и искат веднага всичко да им е готово все едно са в макдоналдс. Като искаш маса, има телефон, резервираш си и се наслаждаваш на вечерта...за всичко друго има fast food. А относно цените, наистина са доста високи, но мидите по бургазки, двата вида чорби, хайвера си струва да се опитат.

    ОтговорИзтриване
  5. Щом си говорим за Миди, пробвайте МИДИ НАТЮР на три места във Варна - САРДИНИЯ на Крайбрежната Алея, ТРИТЕ ЛЪВА пред Морска Администрация, и РЕД РОК на Аспаруховия плаж.

    ОтговорИзтриване