01 март 2007

Army Stupidity

Военната простотия край няма, но и българския цивилен живот не е цвете за мирисане. За какво става дума: когато имаш парцел земя, който желаеш да застроиш, преди да получиш разрешение за строеж, трябва върху скицата на парцела да бъдат ударени десетки печати, че тази скица е съгласувана от различни държавни институции като ВиК, Електроразпределение, БТК, и защо не дори от Главния щаб на Военноморските Сили!?! И защо? За са може да се установи дали под парцела ти има кабелаци от всякакъв вид, тоест ел. кабели, тел.кабели, и незнам си какви още. Може би за в бъдеще ще трябва скиците да бъдат съгласувани и от компаниите разпространяващи газ и данни по оптичните кабели.

Добре, де, явно няма накъде. Военните и те си имат кабели, "ПКЛ" - подземни кабелни линии, сигурно за някакъв стар тип военна комуникация от Първата световна война,хехе! Но защо е нужно да ходиш да съгласуваш тази информация чак в поделението, което се намира в м. Боровец до кв. Галата, поделение, което е забравено от самите военни даже. Докато тази дейност може да се извършва най-малкото в другия щаб на ВМС до ЖП-гарата.

Та отиваме с колегата, и аре, започва се типичната военщина - вади лична карта, да те запишат, да ти издадат пропуск (който и така не ми издадоха), да чакаш да се върне другата групичка "туристи", за да те екскортират до Щаба.
Дори самия караул беше супер недоволен от тази простотия да идваш чак толкова далече за нещо от този род - административна бюрокрация. Сигурно по цял ден си развяват байрака с такива като нас - по работа.
Влязох в сградата, изкачих се на последния етаж, минах през коридори от времето на Георги Димитров, и ме "приеха" в типичния военен кабинет. Присъстващите бяха трима, от които един удрящ печат, втори който потвърждаваше дали в района би могъл да има кабел, и трети, който просто ни "светеше" и висеше над главите ни. Първият беше сякаш най-свестния и разбран. Втория беше нахокан. Третия беше самовлюбен. Страхотна комбинация и организация!

Добре че не отне много време - нямаше и 3 минути сигурно и четири скици бяха съгласувани.

Незнам на колко декара се простираше поделението, но поне се запазва природата в неговите предели, иначе и там щеше да се застрои

Как се стига до поделението - пътува се по пътя за м. Прибой и Черноморец, в горния край на кв. Галата където е газостанцията и се намира един голям бял християнски кръст - там се завива надясно за м. Боровец, и някъде след 100-200метра се завива пак надясно по един разбит път - и се стига до портала. Оттам нататък пичовете в зелено или тъмно синьо ще те посрещнат и ориентират.


Няма коментари:

Публикуване на коментар