10 март 2017

Знаете ли кои са "дървените"​ колела на Вашия бизнес?

ефективност подобряване колела на бизнеса

Навярно ви е позната тази картинка от праисторически времена, когато един каменоделец срещнал двама други човекоподобни да дърпат или по-скоро да влачат тежка каруца?

по-ефективно решение праисторически хора каменно колело дървено


Каменоделецът им показал колко хубаво е оформил тънка каменна плоча, която можела да се върти, и най-важното - направил е дупка в средата му. Досетил се, че това "колело" ще може да подобри живота на неговите братя в племето.
Но те толкова бързали, били заети с ежедневната си работа (бизнес) и продължили да дърпат и влачат тежкия си товар. Не им останало време да се спрат и да видят предложението, което им показват. И по какъв начин то ще им помогне по-бързо и по-лесно да си свършат работата. И как за един ден ще могат да пренесат повече камъни в сравнение с останалите, и как в края на деня ще получат за заплата повече храна и ресурси от останалите.

Бързали, хм.

Ето и една картинка, която представлява кратка еволюция в развитието на колелото.

дървено колело еволюция

Тук каменното колело липсва, но тежкото и плътно колело го замества достойно. По някое време някой решил да изобрети по-леко и съответно по-голямо колело със спици. Направил го е по-тънко, обковал го е и така животните са могли да вършат по-дълго време своята работа. Тежката каруца винаги е уморявала твърде бързо животните или заради това не са могли да товарят достатъчно.

Да минем напред. Каучукът. Освен, че осигурява по-мек транспорт, но и по-важното е, че колелата могат да се движат по-бързо. А бързината в някои бизнеси означава по-голяма ефективност. Първите, които са подменили каруцарските си колела с такива с каучук със сигурност са спечелили и избутали голяма част от конкуренцията.

Накрая приключваме със съвременното автомобилно колело. Имаме джанта, която може да издържи стотици килограми. Осигурява бързина, издръжливост, намалява разходите за покупка на колела със спици, висока товаропоносимост и какво ли още не.


Да обърнем внимание на времето, което всеки от нас има точно 24 часа в денонощието. Толкова, колкото и конкуренцията ви.

Колко време е необходимо, за да съберете хората си и разговаряте помежду си как и с какво може да се подобри тяхната работа, за да може по-лесно и по-бързо да я вършат, съответно с колко може да спестите и подобрите финансовите си разходи. И разбира се с колко може да се увеличи тяхното възнаграждение?

Дали им е нужен таблет или служебен смартфон, може би цветен принтер, за да отпечатват професионално търговските си предложения, може би е време да внедрите някакъв софтуер като ERP или CRM, който цялостно да организира и подобри комуникацията? Какво представлява служебният им транспорт, необходимо ли е освежаване, подновяване, ремонтиране, брандиране?

Слушайте какви са техните идеи, някои от тях ще са гениални, други непостижими, трети неуместни. Създайте среда, в която хората свободно да генерират идеите си за подобряване работата им. Постоянно им напомняйте за това.Търговските представители са външни за фирмата генератори на идеи. Пет минути внимание, в което да ги изслушате, може да ви изкочи онази светеща крушка над главата и да промените нещо. Или просто да се почувствате мотивирани да се замислите и да действате.

Често търговските представители носят допълнителна полза за вас. Не просто продукт или услуга. Всеки казва, че търговците трябва да задават въпроси, за да се достигне до тяхната нужда, но никой не споменава, че клиентът също може да задава въпроси, с които представителят отново може да достигне до нуждата ви.


"Защо това, което предлагате, ще подобри моята работа?"


И спрете да бързате и обърнете внимание на онзи, който вече за трети път се опитва да се свърже с вас. Да, на всеки 9 търговеца един си струва, но за да достигнете до този един, който може да ви осигури много по-добри финансови резултати, трябва да имате навика да пропускате онези други 9.А сега си изберете кои да са колелата за вашия бизнес. Няма да изберете дървеното, нали?

Кой е по-бърз в своята работа и цел?


Открийте кои са "дървените" колела във вашия бизнес и ги подменете с автомобилните. Вашите конкуренти вече го направиха. Не, не беше вчера. Направиха го още преди една година.


Няма коментари:

Публикуване на коментар