09 декември 2016

7 съвета за по-добра и природосъобразна Коледа

коледни празници голямото харчене икономия съвет спестявания
Няколко съвета как да опазим природата и портфейла си по време на коледните приготовления


О, наближава Коледа! През това време от годината  ние губим представа за стойност и количество. Готвим повече храна отколкото може да изядем и харчим повече пари за неща, които по-малко ще използваме през годината.
Следват няколко кратки (получиха се дълги) съвети как може приготовлението за Коледа да не отнема толкова много ресурси и в същото време посрещането на празника да бъде по-спокойно:


1. НАМАЛЕТЕ МЕСОТО И УПОТРЕБАТА НА ХРАНИ С ПРОИЗХОД ДАЛЕЧНИ СТРАНИ.

Не става въпрос да се откажем от месните продукти. Достатъчно е да се намали количеството в тенджерата, тъй като има свръх-производство, което не успява да се консумира. А отглеждането на животни за месо е дейност, която изразходва много природни ресурси - като се започне от заемане на земеделски площи за храна на животните и се стигне до пренасянето му от  Южна Америка в хладилни камери, които използват електроенергия, получена от дизелови двигатели.

свинско месо малко прасенце за пържоли коледа лимонче украса
Този прасчо служи за декорация. Според вас има ли шанс някой да го купи преди да се е развалил?

Вместо да приготвяте препечена резени бекончета, може да задушите зеленчуци. Или пък вместо да готвите агнешка плешка, която да отнеме часове за приготвянето във фурната, просто пригответе нещо по-леко, което ще се сготви по-бързо.

Вие също бихте искали да прекарате повече време със семейството си, вместо да сте притурка на готварската печка!


2. КУПУВАЙТЕ ХРАНИ ОТ МЕСТНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Това е широко понятие - може да са в близост до града, в който живеете, или да са от страната, в която пребивавате.
И не чакайте 24 декември, за да купувате храна. Изберете магазин със свежи продукти, преди да бъдат изчерпани в навечерието на Коледа. След това остават само лошо изглеждащи, с повредени опаковки, или направо несвежи.

свежи плодове и зеленчуци хранкооп фермерски пазар софия
Друго си е свежия зеленчук, особено ако сам си го набереш

В студените зимни дни може да запазите свежестта на продуктите поне 4-5 дена, дори и да не ги държите в хладилника.

Проверете хранителните кооперативи във вашия град и дали седмично някъде се организира фермерски пазар. Пожелайте приятно изкарване на Коледа на местния производител.



3. ПОГРИЖЕТЕ СЕ ЗА ТОВА, ОТ КОЕТО НАИСТИНА СЕ НУЖДАЕТЕ

Знаете ли, че около коледните празници в Австралия изхвърлят 20% от храната, която е закупена и обработена по някакъв начин?
Навярно вече достигате до заключението, че приготвянето на масата с коледни ястия има значителен ефект върху средата, в която живеем.

храна хвърляне отпадъци как да запазим храната
Ще се хвърля храна, то е ясно. Запишете си какво и колко. Изчислете. Другата Коледа може да се по-внимателни

Направете си сметката - няма нищо лошо в това. Колко гости ще имате, кой какво предпочита да яде и пие, да не би някой да е на диета. Споделете с приятелите или роднините, които ще присъстват. Да, нетипично е за България. Може да ви изгледат като големи скръндзи, но зад всичко това стои някаква кауза, която вие следвате. Пък дори другите да не я разберат, то си е техен проблем.

Всички знаем, че е хубаво на масата да има изобилие, но въпреки това не искате да приключите с това, като хвърляте развалена храна или недоядени порции. Представете си ги като нови монети от 2 лв., които изхвърляте в казана. А можехте да вземете хубава нова дреха за детето.


4. ИЗПОЛЗВАЙТЕ КОМПЛЕКТИ ЗА ХРАНЕНЕ ЗА ПОВТОРНА УПОТРЕБА И НЕРЪЖДАЕМИ ПРИБОРИ

Да, коледните хартиени и пластмасови чинийки и прибори изглеждат много готини, но оцветяването им е доста неблагоприятно, направо отровно за вас. По-добре използвайте вашите комплекти за хранене, напълнете мивката до горе или заредете съдомиялната, отколкото всичко това да свърши в сметището, където ще стои още 500 години, докато се разгради.

хранителни пластмасови боклуци офис парти чинийки чашки прибори
Служебните партита в офиса генерират много голям боклук. Добрият шеф ще вземе съдомиялна. Но някой трябва да му подхвърли идеята за екосъобразност

И освен това ще спестите още парички от това, че не сте купили пластмасови чинийки и чаши. Винаги остават след това, а после ще трябва да се чудите къде да ги съхранявате.


5. ПАДАРУВАЙТЕ КОЛЕДНИ ПОДАРЪЦИ ОТ МЕСТНИ МАГАЗИНИ И ПРОИЗВОДИТЕЛИ

Всички знаем колко лесно може да се избере подарък, когато влезем в голям детски магазин. Колко по-добре може да бъде ако децата ни оценяваха подаръци, които са направени от органични материи, например от дърво. Скоро ще бъде премиерата на Междузвездни войни Rogue One, билетите отдавна са изчерпани, и със сигурност ще има много деца, които ще искат за подарък пластмасов или гумен Стормтрупър за Коледа. Това е реалността.
Опитваме се да угодим на децата по някакъв начин. Но все пак погледнете местните занаятчии, някой може да прави плюшени или плетени кукли на Дарт Вейдър или някой друг герой от Star Wars. Бихте избрали такъв подарък, нали?

дървени играчки
Иво Стаменов, сн. Надежда Чипева, Капитал
Прочетете за перипетите на Иво Стаменов от Otto Eco Toys в статия на в-к Капитал

Сигурен съм, че знаете адреса на любимо магазинче за ръчно направени неща. Спрете се там, разгледайте. Алтернативата е да изберете пластмасови играчки с пластмасови опаковки от големите детски маркети. По-добре изберете дървена играчка ако ще е така.


6. СИЛАТА НА ПАРИТЕ И БЛАГОДЕНСТВИЕТО

Чували ли сте за фабриките в Бангладеш, където работят деца, които са големи колкото вашето, за да може онази пухкава фланела или детска играчка да стигне до вас? А колко хора са изгорели живи във китайски фабрики, за да може местния магазин всичко по лев да се напълни?

детски труд условия експлоатация
Експлоатация на деца. Сигурни ли сте, че парите ви не спонсорират подобни сцени?
Вижте още снимки от Бангладеш на деца, чийто живот преминава по този начин.

Обърнете внимание на марките и магазините, от които пазарувате, каква е тяхната социална отговорност. Вашите пари или ще стимулират експлоатацията на детския труд, или ще бъдат насочени за борба срещу него. Пак трябва да помислите, знам.


7. ВКЛЮЧЕТЕ ВЪОБРАЖЕНИЕТО СИ И НАМАЛЕТЕ УПОТРЕБАТА НА ОПАКОВЪЧНА ХАРТИЯ

коледна хартия за опаковане на подаръци
Боклуци. Опаковъчна коледна хартия.

30 секунди - това е времето, което отнема, за да бъде прочетена картичката и разопакован подаръка. За малките деца даже няма никакво значение как ще бъде опакована изненадата им. Ако ще опаковате - убедете се, че опаковъчната коледна хартия е от рециклиран материал и FSC сертифицирана.
Потърсете идеи за опаковане на подаръци и създаване на картички вкъщи.

И весело изкарване на празниците! :)

по материали на Doin the Jive


Няма коментари:

Публикуване на коментар