06 февруари 2015

Момченце от Дом за сираци...да, ама не!


Често срещам покъртителни снимки с още по-покъртителни текстове, с които надвисналите над тебе черни облаци направо те поглъщат.

Всъщност не снимките са толкова тъжни, колкото манипулативните текстове преведени на български език. Всеки фотограф с малко по-креативно мислене може да попадне в неловка ситуация, в която случайно публикувана снимка и не толкова случайното включване на манипулативен текст, може да изтреля снимката в Открития космос на Известността. Иди обяснявай после, че дъщеря ти не е сирак или че близък до теб човек не е болен от неизличима болест.

Типичен случай е със снимка на детенце, което се е свило върху тебеширена картинка на образа на жена. Че и обувките си е свалило.

Автор на тази снимка е иранския фотограф Bahareh Bisheh, който споделя че тази снимка е на негова братовчедка, която всъщност е заспала върху асфалта, след като дълго време е играла. Фотографът е използвал стол, за да направи отвисоко снимката.

В последствие се е родила идеята за фотосесия "Моят тебеширен свят".
В нея същото детенце е заснето в същата поза, но в картинка на слон, риба, до тебеширени изображение на дядо и баба, до кола и т.н.

Вижте още снимки и подлагайте под съмнение силни текстове особено когато са натоварени с негативна емоция.
 Ако трябва да използваме подобен текст като от горната картинка, то тук "Момченце от Дом за Зоо сираци е нарисувало майка си слоница и легнало в обятията й. От уважение към Мама Слон, си е свалило обувките си!" :(
Няма коментари:

Публикуване на коментар