10 юни 2014

Бели овчици върху червена алея - що е то?

велоалея, маркировка, колоездач, колело, овце
снимка: Impact Press Group

Отговор: велоалеята във Варна.


От няколко дена насам върху нея могат да се видят нарисувани чрез спрей и шаблон бели овчици върху ярко червената маркировка на велоалеята във Варна.

Тя и една велоалея, няма що! Но и малкото е нещо.

Варненци много обичат да вървят по нея - нехаещи за спорта младежи, пенсионери наслаждаващи се на гладката пътека, докато избягват тротоарите със стърчащи плочки, които могат да ги спънат, майките с колички, които си мислят, че щом бутат нещо, което е с колела, то може да се движат по нея, или просто и те като пенсионерите се наслаждават на гладката настилка, вместо да избягват дупките. И кой ли още не.

Всъщност майките с колички ги разбирам, но не им е мястото там! Ами ако някой засилен велосипедист се блъсне в тях поради невнимание? А те знаят ли, че в закона пише, че по велоалеите се движат само велосипедисти?

А когато случайно минеш с колело по нея - задължително удоволствието от колоезденето се превръща в нервен тик, поради всичките граждани на Варна, които се движат пеша по нея.

И за какъв чеп е тази велоалея? Навярно само, за да може да употребяваме думата велоалея.

Във Варна истинска велоалея няма. И дълги години няма и да има. Просто защото хората във властта са над тези неща. Нищо, че са избрани от същите тези, които искат да има велоалея.

Белите овчици ще изчезнат под краката на пешеходците, ярката червена боя ще избелее и така  до следващия мандат.



1 коментар:

  1. Жалката истина! Нито пешеходците имат културата на придвижване, нито има цялостна велоалея в града.

    ОтговорИзтриване