08 август 2013

Силата на бизнес подаръка

подарък скулптура пластика трежър treasure севт 3
(снимка: Андрей Русев 01/2013, права за ползване CC BY-NC-ND 2.5)
Настолна бронзова пластика на тракийски цар Севт III - изработено от Treasure Bulgaria, гр. Варна


Когато се срещам с управители на фирми и директори на организации, често чувам, че те нямат практика да правят по-различни подаръци на хора, които са значими за работата им. Единствено се сещат за тях по време на новогодишните празници, когато подаряват брандирани рекламни сувенири като календари и химикалки.

Всеки от нас знае кои са хората, определящи за “здравословното състояние” на компанията? 

Това са онези дългогодишни и редовни клиенти, които реализират голям процент от продажбите. Осъществените приходи от тях заемат значителна част от общите приходи през годината. При липсата на един от тях несъмнено бизнесът ще усети разликата и е възможно да настъпят трудности.

Или доставчици на материали и стоки. Ако работим с основно с двама, трима доставчика, при преустановяване съвместната дейност с един от тях веднага ще се променят условията, при които функционира фирмата.

Ето защо можем да кажем, че всяка фирма си партнира с определен брой други фирми - доставчици или клиенти, които имат силно влияние върху самата нея. Дотолкова важни, че липсата им ще причини сътръсение в краткосрочен план, в някои случаи и в дългосрочен.

В подобни моменти и “отслабени” сили е възможно лесно да навлязат нови конкуренти и да завземат част от пазара. Всъщност това може да се случва и в този момент? Нали?

Не трябва да забравяме, че всяка фирма се ръководи от хора, които са подвластни на емоциите си. Колкото и да се контролират, това е слабото звено на всяка организация - човешкия ресурс.

Какво правите, за да покажете на партньорите си, че те са важни за Вас и че ги уважавате? Правите ли го постоянно?

Какво бихте направили ако знаете, че в този момент конкурентна фирма “ухажва” най-важният Ви клиент и рискувате да го загубите? Разчитате на тяхната "лоялност" - ако не се грижите за нея тя не е вечна!

Ето защо подаракът, дори и неочакван, поднесен с послание, и най-вече жестът, който правите ще се оцени високо. Ще се отличите от останалите. Ще затвърдите успешното партньорство. Ще уважите клиентите си. И в някои случаи това ще натежи, тогава, когато е необходимо. Не е необходимо да разберете точно кога. Но с качествен и траен подарък ще имате верен съюзник, който да напомня постоянно за вас.

В днешно време успешните предприемачи са конкурентно-способни не толкова, когато рискуват, а когато постъпват по по-различен начин.

И знаят, че трябва да го направят, защото иначе ще изчезнат от хоризонта.Няма коментари:

Публикуване на коментар