16 февруари 2012

Diamond Jubilee 60YO Whisky Crystal Decanter

Diamond Jubilee 60YO

Винаги съм се чудил как възникват и защо съществуват колекционерските уискита - тези, чиито бутилки са произведени само в няколко бройки, всяка със свой номер и със съдържание два пъти по-старо от самият мен.

По повод 60 годишнината от възкачването на престола на британската Кралица Елизабет II, чиито чествания се проведоха на 6 февруари тази година, в света официално се появи още едно колекционерско уиски - Diamond Jubilee бутилирано от John Walker & Sons, компания, която е акредитирана от Кралското семейство с Royal Warrant.

Всяка една от 61 кристалните гарафи във формата на диамант съдържа бленд от редки малцови и зърнени уискита от периода април 1952г. до март 1953г.

Първата бутилирана гарафа е специално за кралицата, а печалбата от продажбата на останалите 60 гарафи ще бъде в полза на Фондацията на Кралица Елизабет II в подкрепа на занаятчиите, като се гарантира приход от минимум 1млн. британски паунда, които ще бъдат инвестирани в подпомагане на талантливи майстори на ръчната изработка.


Diamond Jubilee Crystal Decanter # 1 of 60

Кристалната гарафа във формата на диамант, с гърло украсено със сплав съдържаща почти 96% сребро, е положена върху кристална стойка със шест симетрична крака, олицетворяващи шестте десетилетия на царуване на Кралицата.

Шотландските майстори на среброто – Hamilton & Inches са украсили ръчно сребърният елемент на гарафата с половин каратов диамант и Кралския герб. Добавени са монограм на John Walker & Sons и индивидуален номер.
Всяка гарафа е придружена и от кристални чаши Cumbria, ръчно гравирани от Philip Lawson Johnston и книжка, ръчно изработена от Laura West в книговезницата на Isle of Skye, и персонализирана за всеки колекционер от Sally Mangum, калиграфът на Нейно Височество Кралицата.

Всички тези ръчно изработени елементи са прибрани в кутия направена от майсторите на NEJ Stevenson с материали от Калидонски бор от Балморо и от дъб, отсечен от земите на имението Queen’s Sandringham в Норфолк, като отражение на това, че уискито е отлежавало за допълнително характерен вкус в бъчви от абсолютно същият материал.


Jim Beveridge

Относно качествата на самото уиски, Jim Beveridge, главен блендър на John Walker & Sons , казва че уискито е „изненадващо възхитително”. „Когато уискито е толкова старо, понякога вкусът може да е вял, а ароматите му омекотени, но точно това е много жизнено и ярко”, допълва още. „Уискито има свеж плодов аромат, който завършва с лек опушен и приятен плодово-екзотичен вкус.”

Гарафите са пуснати в продажба при цена от 100 000 британски паунда, но както споменах по-горе, приходите от тях са за благотворителна кауза – за подкрепа на занаятчийството.

Източник: The Drink Business
Превод: Андрей Русев
Снимки: Extravaganzi



1 коментар: