08 октомври 2010

Земетръсение раздруса крушите във Варна и Провадия

земетресение щетиЗеметресенията са природни събития, които често се случват по Черноморието. Миналата година през Август месец е имало земетресение, което най-силно се усетило в гр. Шабла и с. Камен бряг. Дори премиерът Бойко Борисов отиде на място да види щетите
(снимка: Impact Press Group)

След дълъг и уморителен работен ден, полагайки хидроизолация на покривите във Варна, едва ли можеш да усетиш земетресение по 4.4 степен на Рихтер, дори и да живееш на последния етаж.

Навярно най-много са се обезпокоили хората в района на гр. Провадия, тъй като там земетръса се е усетил най-силно.

Интересното обаче, е че в рамките на няколко секунди са се усетили 6 труса с епицентър Провадия, а в рамките на час няколко земни труса са регистрирани и на Балканския полуостров. Освен трусът край Провадия са регистрирани още земетресения в Гърция, Сърбия и Словения, като най-силният трус е бил в България.

През 2003г. отново и имало земетресение със същата сила в района на Провадия. Най-силно са били засегнати от земетресението съседните провадийски села Манастир, Житница, Староселец, Петров дол, където върху множество къщи са се образували пукнатини по стените.

Провадийци няма да забравят и земетресението през 2008 година, когато макар и по-слабо да е люшкало сградите е имало поражения и върху местното училище. Крепостта Овеч обаче едва ли е мръднала, най-много дървения мост да се е разковал леко.

Земетресенията ще се случват по-често и по-често. Вместо да правите покривите си по стандартния начин с керемиди, които да се разместват или падат от всяко земетресение, са измислени нови технологии и продукти - битумните керемиди.


1 коментар:

  1. Земята плаче вече... Иска да се отърве от нас ... Но и това ще стане !

    ОтговорИзтриване