13 януари 2009

Bulgaria as "a turkish toilet"


България като "турска тоалетна"


България е представена като една голяма "турска тоалетна" в подготвена за откриване изложба във вътрешното пространство на сградата на Съвета на Европейския съюз в Брюксел.

Наименованието на експозицията е "Ентропа". Тя е обявена от чешкото председателство на Европейския съюз като "модерна инсталация", която ще оживее на 15 януари, когато ще бъде официалното й откриване. Ръководител на проекта е Дейвид Черни

Ентропа е общ проект на 27 автора, всеки от различна държава-членка на ЕС. Всеки проект представлява типичен стереотип или убеждение. На авторите им е позволено да създадат така творба, каквато те си поискат без да има никакви ограничения.

"Скулптурите, или изкуството общо казано, казват повече там където думите не могат. Заедно с мотото"Европа без Граници", е дадена възможността на 27 творци да изразят себе си свободно, като доказателство, че днешна Европа е място без цензура" - каза заместник-министър Александър Вондра. В резултат на това, ние ще получим рядко срещано, но все още Изкуство. Аз съм сигурен че европейското мислене ще оцени такъв проект". - продължи Вондра


Това, което ще видят посетителите на изложбата като България, е творба на неизвестната българка Елена Джелебова. В подготвената във връзка с откриването на изложбата книжка се цитират мнения на художниците, подготвили макетите на своите държави, която книжка можете да свалите от тук

Елена Джелебова е цитирана: "За мен този проект е начин да си оправя сметките с фалшивия патриотизъм, да потърся облекчение от развалата в българския материален и духовен живот. Той ще нервира много хора и това е, което целя - да предизвикам скандал, особено вътре в България. Това е пънк жест, нарочно примитивен и вулгарен..." (преводът е от френски и английски).

Композицията...

И останалите страни членки нe са пожалени от творците си: Холандия е представена потънала под вода, като единствено върховете на минарета се подават над повърхността й; Италия като като футболен терен; Румъния-като замъка на Дракула; върху Франция в поставен слоган "Стачка"; кутията над България е на IKEA и изобразява Швеция; Испания е показана като залята с бетон - намеквайки за безразборното стоителство и там; горе в левия ъгъл пък Великобритания липсва, което е намек на английския творец, че страната му не желае да се чувства като част от ЕС.

Постоянното представителство на България към европейските институции явно не е схванало идеята на експозицията и е протестирало официално срещу изложения макет в сградата на Съвета на Европейския съюз, съобщава БТА.

"Свободата на изкуството, като продължение на свободата на словото е основна демократична ценност", защитават изложбата чешките представители.

"Стереотипите издигат граници между страните и хората. Когато ги идентифицираме и посочим, започваме да ги унищожаваме. Присмивайки се на един предразсъдък, ти го отхвърляш" - завършват те.


Когато истината боли - всеки е склонен да си премълчи, да отхвърли, да не повярва. А истината е изразена в тази скулптура. Огледайте се какво става, кой "управлява", и какво се случва на Българите! И следващия път, когато Българското ще разчита на Вашия глас, идете да гласувате, преди да сме се превърнали в нещо повече от "турска тоалетна"!


1 коментар:

  1. Чех ни спретнал номер с „тоалетната изложба”

    http://dnes.dir.bg/2009/01/14/news3848252.html

    Оказва се, че цялата работа е един умел ПР, за това как правата ни са нарушении грубо потъпкани.
    Нали трябва да отнемат вниманието от по-основните проблеми та сега хаде да се фръцнем и нии колко сме засегнати:)))Голямо важно, знае се от години, че Черно море е кенефа на Европа. Знаят и всички, че средствата на управляващата партия идват от Турция, че избирателите са ни селяндури от турция докарани с автобуси и фалшиви лични карти. Кенеф сме, защото менталната система на българина на този етап е консуматорски, една фабричка подвижна за ако и толкова. При положение, че турция ни спонсорира и ни управлява все още, а ние сме едни посерковци, защо да не сме и турски кенеф?!

    ОтговорИзтриване