09 юли 2016

За безсмислието на детските столчета за автомобил когато си прост.

дете детско столче колан автомобил правила закон
Детенце, което се вози в автомобил без да е обезопасено с детско столче или колан

Шофьор съм. Баща на момиченце. Не пуша.

Рядко правя подобни снимки докато шофирам. Но в рамките на няколко дни бях свидетел на няколко подобни ситуации. Детенце, което да се вози на задната седалка, застанало в средата между предните седалки, без да е обезопасено по никакъв начин.

Веднъж забравих да закопчея дъщеря ми за столчето й. Направих малко по-рязка маневра и тя падна от него.

Ясно ми е какво се случва, когато детето се вози без да седи на детското си столче ако има такова. В случай на натискане рязко на спирачки, детето продължава да се движи към таблото и предното стъкло. В случай на удар отзад или отстрани, дете, което не е обезопасено се мята като котка в чувал докато срещне нещо твърдо.

Жал ми е за тези деца, че ги отглеждат тези родители. Защото да не мислиш за безопасността на собственото си дете като не го слагаш на детско столче или да му сложиш колан, е само едно от многото неща, които пропускат да направят.

Преди 20г. нямаше детски столчета. Ти, който четеш, и аз, който пиша - оцеляхме. Но има много деца, които са загинали. Това, че не знаем за тях не означава, че няма подобни случаи.
Днес, когато има решение детето да бъде на по-сигурно място при евентуален инцидент, и да не се възползваш от това решение при хиляди пъти повече автомобили и съответно по-висок риск от ПТП, е пълен абсурд.

Тези деца ще пораснат. Те няма да са по-различни от родителите си. Крушата не пада по-далеч от дървото. А най-бързо падат гнилите отвътре круши. Но тях никой не ги яде. Всеки избира здравата круша, макар и да е паднала на земята.


1 коментар:

  1. Андро, преди 20 години нямаше детски столчета, но нямаше и толкова автомобили реално погледнато. А сега пешеходци няма. Да оцеляхме, защото родителите ни караха на почти празни пътища...

    ОтговорИзтриване