26 май 2013

Фотографи снимат миналото. Без бъдеще време.

 
www.erolayyildiz.net
Какво представляват красивите фотографии, по които затаяваме дъх и дълго съзерцаваме?
Те ни показват един определен момент от миналото. Мъничък момент, един единствен, неповторим, 1/160 от секундата и по-малко. Моментите могат да бъдат контролирани, повторяеми, но всеки един сам по себе си е един оригинален и съвсем единствен момент.

Моменти от миналото.

Една невероятна фотография навярно зависи на 20 процента от фототехниката, която се използва и 80% от уменията на фотографа. И най-важното условие е на 100% фотографът да е присъствал и заснел този момент, който ще накара зрителя да замълчи.

Уменията на фотографа не се придобиват благодарение на скъпоструваща фототехника. Те са в резултат на представите на фотографа за света, неговите принципи, навици, усет за миг.

Знаете ли за милиардер, който да има невероятни фотографии? Да? Аз поне не знам. Въпреки това богатите ще закупят най-скъпата възможна техника, мислейки че така ще направят най-хубавите снимки. Но не, никога няма да успеят, защото техните представи за света са поставени в рамки, които са определени от материалната стойност.

Богатите обичат да са заобиколени от красиви материални неща и предмети на изкуството, за да могат да нахранят онзи свой душевен глад, който ги дерзае постоянно. Глад, който не могат да задоволят наблюдавайки залеза на слънцето, наближаващата буря, заснежените сред лято високи върхове на планините, пък и дори богомолката, която хищнически е захванала миризливката, за да я сдъвчи. Има толкова много прости и красиви неща, но не всеки има възможност да ги види и оцени.

Фотографът е художник. Художникът е фотограф. Разликата между тях е единствено в използваната техника за изобразяване на даден момент. А силата на нарисуваното или фотографирано - зависи от дълбочината на възприятията и чувствителността на наблюдателя.

Продължавайте да снимате миналото! Така ще се научите да правите красиви снимки!
Докато някой ден започнем да фотографираме бъдещето!
Няма коментари:

Публикуване на коментар