03 ноември 2007

ВНИМАНИЕ: Велопътека!


На вниманието на всички шофьори от Варна, и гости на града: във Варна вече има частична велопътека, обозначена със знак , като самата велоалея е боядисана в червено, и е широка около метър и половина.

Според Закона за движение по пътищата обнародван в ДВ бр. 51 от 26.06.2007 г., в раздел XIX "Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряно поради повреда", чл. 98, точка 5 гласи:

Чл. 98. (Изм. и доп. - ДВ, бр. 51 от 2007 г.) (1) Престоят и паркирането са забранени:
5. на пешеходни или велосипедни пътеки и на разстояние, по-малко от 5 метра преди тях;

Преведено на шофьорски език това означава, че ако спрете върху велоалея Ви грози неумишлената опасност Вашия автомобил да бъде надраскан, или със спуснати гуми, или със счупено странично огледало!

***

А сега на вниманието на пешеходците, с очила и бастуни, такива бутащи колички, лапета и всякакви други човекоподобни и движище се с "двойката"

Този знак, , можете да го видите в началото на всяка велоалея във Варна, чудя се не ви ли прави впечатление че вървите по "червен път", което се очаква да означава ВНИМАВАЙ!

Този знак означава:

Г14 „Задължителен път само за велосипедисти"


Иначе казано: НЯМАШ РАБОТА ТАМ, ВЪРВИ СИ ПО ТРОТОАРА!


ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Вървейки по велоалея рискувате да си счупите ръката, крак, ключица, глава, нос, някое друго ребро, в случай че някой велосипедист се блъсне във вас движещ се със скорост поне 30км/ч.

По интересното е че велосипедиста няма да е виновен, тъйкато се движи там където трябва!


И така, после искате всички вие да има правда! Еми аре, де, осъзнайте се!


***

Кметът на Варна преряза лентата на новата велоалея

дата : 20 септември 2007 г


Въпреки проливния дъжд, днес се състоя откриването на новата велоалея във Варна. Кметът на града Кирил Йорданов преряза лентата при поредното откриване на обект.

Градоначалникът връчи плакет на семейството на най-успешния варненски велосипедист Ненчо Христов, на чието име е кръстена велоалеята. В колоездачното шествие, с което бе открито новото трасе, се включи и 78-годишен варненец.

Към момента е готов само първият етап от проекта. Построената велоалея е 1300 метра и свързва бул. "Сливница" /от бившия ресторант "Нептун"/ с Морската градина. Отсечката минава покрай сградата на община Варна, бул. "8-ми приморски полк", ул. "Братя Миладинови" и Икономическия университет.

За изграждането на трасето досега са похарчени 500 000 лева. Цялата велоалея ще бъде готова през следващата година. Тя ще свързва крайния квартал "Владиславово" с Морската градина.

Цялото трасе ще е 9 км. Алеята е двупосочна, като по нея могат да се движат по 200 велосипедисти на час в едното платно, смятат проектантите. Засега обаче по новата отсечка има предимно спрели автомобили.

"Хората трябва да усвоят нова култура на придвижване", коментира кметът Йорданов. "Ако това не стане, велоалеята може да бъде и заградена, но това ще я загрози", каза Калинка Попстефанова, шеф на общинската дирекция по младежки дейности и спорт.

източник: http://society.actualno.com/news_124030.html2 коментара:

 1. "ПРЕДУПРЕЖДЕНИЕ: Вървейки по велоалея рискувате да си счупите ръката, крак, ключица, глава, нос, някое друго ребро, в случай че някой велосипедист се блъсне във вас движещ се със скорост поне 30км/ч.По интересното е че велосипедиста няма да е виновен, тъйкато се движи там където трябва!"

  Интересно какъв ще е коментара за пешеходец, ударен от кола, докато пресича натоварена улица.

  Един познат казва: "Ако пешеходец бъде ударен на Цариградско, бул.България, на околовръстното (става дума за София) или на магистрала, ако оцелее трябва да бъде осъден да плати и щетите по превозното средство, което го е ударило, щото нема никаква работа на платното". Склонен съм да се съглася с него.

  ОтговорИзтриване
 2. браво, браво - много ми харесва тая статия - в България никой не се съобразява с нищо или си казва "айде бе, то няма велосепедисти сега - ще си вървя тук" примено или пък "кво те е*е за велопедистите бе, друже, дай да праим джогининг всяка сутрин - тогава .... " - няма нужда от повече примери - сещате се за какво говоря.

  Похвално и за кмета на Варна.

  ОтговорИзтриване