20 юни 2011

Ние не избрахме българската хидроизолация! А вие?

Когато настъпи време да правите ремонт на покрива си, без значение дали е на еднофамилната ви къща или вила, или пък живеете в 6 етажен блок, не правете компромис с материалите, които ще използвате, за да защитите от дъжд и влага всичко, което се намира в домът ви. Защото покривът, това е без което вашият дом не може да съществува в този вид, в който е сега.

Преди година в панелния блок правихме ремонт на покрива на входа. Апартаментите на последния етаж имаха проблеми, а са млади семейства, очакващи деца. Така че сигурният дом беше приоритет за тях.
Голяма част от живущите са и пенсионери с не чак толкова добри доходи, или по-скоро приеха проблемният покрив като проблем, който не ги засяга. По-разумните, запазили разсъдъка си въпреки годините присъстваха на събранията, за да коментираме кой ще изпълни ремонта на покрива и каква хидроизолация да бъде използвана.

Първоначално информацията, която имахме беше от друг вход, който преди няколко месеца беше ремонтиран с българска хидроизолация. Там, за 270 квадрата живущите бяха платили около 3000 лв за труд и българска хидроизолация. Вече имахме база за сравнение и започнахме да събираме пари. Имахме план в срок до 4-5 месеца, преди да започнат дъждовните месеци, да съберем парите - достатъчно време да се информираме за оферти и да изберем най-добрата хидроизолация на българския пазар, която да отговаря на съотношението цена/качество.

Ценни съвети ми дадоха приятели, които са минали през този път. Един от най-важните съвети беше, че не е важно каква е изолацията, а кой я полага, кой си разбира от работата. Така че задачата беше малко трудна предвид това, че трябваше да се запознаем с различни специалисти-подизпълнители и да видим тяхната работа. Срещайки се с тях пък разбираш, че има значение и каква хидроизолация използваш. Ако има един начин за газопламъчно полагане на хидроизолация, то различните марки рулонна изолация изискват различна прецизност. И ако не влагаш усилия за правилното полагане на дадена хидроизолация, то има риск да влошиш качествата й при полагането й.

Не получих много добри отзиви за българската хидроизолация. Такава най-много се полагала от домакинства, които търсят възможно най-ниската цена без значение качеството и от строителни компании, които целят да достигнат най-ниска цена на кв.м. за извършени СМР, за да отговорят на сегашните цени на търсене на недвижими имоти.

Лично се убедих в качеството на българската хидроизолация. Посетих два покрива, единият с положена българска хидроизолация Саламбо, а другият - с Изола Петров. На снимките ясно се вижда, как "добрите професионалисти" са положили Саламбото директно върху чакъла, без да почистят покрива до бетон, като навярно това е причината за нарушаване цялостта на изолацията, а на другите снимки хидроизолация Изола Петров се е накъсала на парчета, предполагам поради климатичните особености на варненския климат.
В резултат на тези ми впечателния бих казал "Неизбирай Българското!", а цени парите си, които ще вложиш.


Покрив с хидроизолация СаламбоКой ти полага хидроизолация по този начин? Българска изолация Саламбо - изолацията на ниските ценови предложения от непрофесионалсти

Покрив с хидроизолация СаламбоНиската цена на офертата на подизпълнителя не винаги отговаря на очакваното качество - Саламбо използват тези, които не си ценят парите


Покрив с хидроизолация Изола ПетровБързата работа - срам за майстора, Петрофф, Изола Петров!


Изола Петрофф, офф!Покрив, попаднал на българска изолация в комбинация с некачествено полагане.


От бързите сметки, които направихме на поредното събрание на входа, разбрахме, че по-добре да доплатиш 200-300 лева повече, или това е около 10% от заложения бюджет, и да използваме чуждестранна изолация, в нашия случай - италианска, която е доказала качеството си с времето си и има международната известност. Успяхме и да се срещнем със специалист, който работи основно с такива материали, познавайки качествата им и начина на полагане.
Вече цяла година семействата на последния етаж спят спокойно и си гледат новородените деца и не го мислят, ще протече ли покрива или не. И така поне 10 години напред, колкото е гаранцията, която получихме за материала.
Така че, какъв е извода на тази малка история - плати малко отгоре, но знай, че получаваш много повече!


8 коментара:

  1. Докога ще робуваме на вносните стоки, ще сме чуждопоклонници и ще финансираме чуждите икономики и фирми. Работил съм с доста изолационни материали, и български и вносни, и от едните има калпави и от другите, не може да се говори просто така, че щом е произведено в БГ - не става. В тази статия май не става въпрос за качеството на материалите, а за начина на полагането им:))

    ОтговорИзтриване
  2. Ще робуваме на вносните стоки, докато българските производители спрат да произвеждат нискокачествени продукти и да ги продават на европейски цени, само и само за да си напълнят бездънните лакоми гърла и да си накупят луксозни возила. А италианската хидроизолация, дори и ако е произведена за българския пазар с по-ниски заложени характеристики е с десетки години по-напред по отношение качество и технология на производство в сравнения с българските Саламбо и Изола Петров.

    ОтговорИзтриване
  3. Хмм, чета написаното в този блог и се чудя, защо смесвате НЕКАЧЕСТВЕНОТО полагане с качествата на хидроизолацията? може би защото по някакъв начин трябва да пробутвате "супер" италиано(произведени в Румъния) боклуци? Какъва трябва да е тази изолация положена направо върху чакъла за да издържи или може би псевдо италианските ще издъжът? явно толкова са ви и познанияра в областта:). Нека ви споделя нещо от моя скромен практически опит, бях съвсем не толкова отддавна пред избора Българсака или друга изолация, оказа се че на пазара в долу горе един ценови клас (20%-25% разлика ги броя в един клас не съм циция)единственото що го де свясно което може да се намери на пазара са именно материали от български производител - саламбо. Изредиха се да ми оферират сякакви и Италиански и Румънски (то за италианските се оказа че само марката е италиански, иначе ги забъркват в съсседна РУМЪНИЯ - всички!!!) и Турски и тн и тн. Понеже съм изрод и не обичам да ме минават от всички дето се изредиха взех мостри и ги сложих във фризера заедно със термометър, единствените които не се нацепиха на -8 градуса като ги сгънах бяха точно въпросното саламбо. Понтересувах се малко разбира се преди това кое какво и мога да ви кажа че имаше само още 2 материала не помня името нещо усукано беще немско май което издържа, обаче за него ми искаха над 7 лв квадрата!!! както и да е приех си кръста че чак толкова не можем да дадем подписахме договор с ГАРАНЦИЯ от тия дето ни правиха изолацията (НОТАРИАЛНО ЗАВЕРЕНА ГАРАНЦИЯ - щото съм изрод и жената е адвокат и знае как се случват нещата) и дали затова дали по някаква друга причина не сме имали никакъв проблем след ремонта!!! сега мина 4-тата година, понеже падна доста сняг и заради висулките вчера даже се качвахме да махаме сталактитите и не видях някъде да има проблем. Просто като видя да плючт българското и не знам кво ми става да ви кажа, айде да дойдем малко на себе си как нещо ще е произведено в Италия ще е на хубава цена и ще дойде и с добро качество... те там бачкат за без пари, търговците и прекупвачите те не печелят щото бачкат за благотворителност. Между другото, има и един феномен за който ме светна един приятел, много трябва да се внимава, тия като се качат какво поправят и какво развалят отстрани, дето се вика кръговрата трябва да върви...

    ОтговорИзтриване
  4. Всеки има право на избор да мисли каквото си иска, но само едно ще те коригирам - това, което си го правил да слагаш мострите на изолацията в хладилника при минусови температури, за да проверяваш якостта им, е много погрешно. Различните видове хидроизолация имат различна минимална температура на полагане, някои са до +5 градуса, други до -5, -10 и т.н. Веднъж положени газопламъчно, те няма да се напукат при -20 градуса както беше наскоро времето.
    Прав си и за това, че има уж италиански хидроизолации, а пък са правени в Румъния по лиценз на италианския производител. До колкото знам такава е Nova Glass.

    ОтговорИзтриване
  5. Здравейте на всички,
    ние сме специалисти по хидроизолация и видяхме вашата статия. В нея наистина са показани фрапиращи случаи на полагане на хидроизолация и дори свалихме тези снимки за да ги качим на нашият сайт и да отворим рубрика за това как НЕ ТРЯБВА да се прави покрив:) Можете да видите как трябва да се прави - www.sobstvenost.bg/portfolio

    ОтговорИзтриване
  6. Петрака се е изложил....

    ОтговорИзтриване
  7. В статията непрофесионално се правят изводи, обобщения, припоръки. И най-лошата изолация, ако е добре залепена, ще издържи години. За да разберете, колко погрешно разсъждавате, ще ви дам пример. На мой покрив преди години направих съвършена групост, съзнателно, притиснат от безпаричието и времето - намазах покрива с боя, която бях намерил без пари и го покрих с най-просто полиестерно платно, също намазано с боя. Издържа 5-6 години. Едва сега идва време за ремонт, дори по-скоро време за кърпене, отколкото за ремонт. А изолациите, които сте показали (Изола Петров и другите), при едно правилно полагане, биха издържали десетки, подчертавам - десетки години. Изолациите работят добре в система с грундиране, финишни покрития, повърхностно боядисване, засипки и др. Биха издържали дори и 50 години. Не сте прави, ужасно не сте прави.

    ОтговорИзтриване
  8. Вярвам, че скоро пак ще посетите този блог и ще ме молите да изтрия коментара ви. :) Ако пък не - нека да е след 50 години. Интернет е вечен.

    ОтговорИзтриване