22 януари 2010

"Изкуството на Войната" от Сун Дзъ

Изкуството на войната"Изкуството на войната" от Сун Дзъ

Тази година съм решил да си накупя някои книжки, които да са ми в полза по отношение професионално и личностно развитие. Бях се разровил в сайта на Хеликон, където в категорията "икономика" има над 120 страници с книги. Подбрал съм си около 15 книжки из първите 30 страници на сайта, които успях да разгледам. Сигурно някои от тях ще отпаднат, или по нататък списъка ще се увеличи - все пак има още какво да разглеждам.
Изкуството на войната е първата книга, която исках да си купя. След като си я поръчах преди седмица в книжарницата на Хеликон във Варна, днес най-накрая се сдобих с нея. Мисля, че имам големи очаквания от нея, но ще видим. "Бъди скромен", се казва в книгата.

Причината да си я купя е филма Уолстрийт с участието на Чарли Шийн и Майкъл Дъглас. Ако не се лъжа в този филм Чарли Шийн иска да подражава на борсовия факир Майкъл Дъглас и в една от сцените младия Чарли цитира една от идеите от Изкуството на войната. Хареса ми.

Още с бързото разлистване на книжката попаднах на следния съвет под номер 48, а именно "Когато врагът се препъне, бутнете го да падне!". Този съвет можеш да го интерпретираш в различни ситуации, в които попаднеш, не само от икономически характер.

Следващият месец ще си взема "Мафия мениджърът. Наръчник на корпоративния Макиавели" с автор В. Да, авторът е В. Когато помолих служителят в книжарницата да види дали я имат в наличност, и предвид това, че не се сещах за точното име, а само за ключовата дума "мафия", ми стана смешно и неловко след като човекът прочете на глас наименованието, хаха. Взимам Изкуството на войната и се интересувам за Мафия мениджърът! Става съмнително или поне на мен така ми се иска! :)

И такива книжни му работи.

Ако някой е доволен от интересна книжка на икономическа тематика - примерно за маркетинг, управление, продажби, мениджмънт и т.н. - да сподели!


4 коментара:

  1. Здравей,

    вземи си:
    1. Теория на голямата война - Карл фон Клаузевиц
    2. 48 закона на властта

    Убедена съм, че ще ти харесат

    ОтговорИзтриване
  2. Цветалина1/22/2010 10:53 сл.об.

    и между другото има по-добри варианти за пазаруване от Хеликон - виж www.bgbooks.dir.bg , а ако книгата е издадена от Бард- техния сайт предлага директно по-големи отстъпки

    ОтговорИзтриване
  3. Ще ги имам предвид тези книжки - аз само веднъж съм пазарувал книга онлайн, ама се свързах директно с издателството, на сайта им имаше и система за продажба онлайн. Иначе отидох в ХЕЛИКОН, нямаше им я в наличност и си я поръчах. Така спестих 6 лв. от доставка, но почаках малко - все пак не ми е толкова спешна!

    ОтговорИзтриване
  4. Цветалина1/30/2010 7:00 сл.об.

    поръчвала съм и от двата сайта

    на БГбукс всички заглавия са с 10 % отстъпка и ти ги носят на крака на посочен от теб адрес във Варна срещу такса от 1 лв в рамките на 2 работни дни - без значение дали си поръчал 1 или 10 книги

    сайта на Бард иска регистрация - там са има само книгите на тяхното издателство - книгите бяха с 20% отстъпка (трябва да проверя дали все още е толкова) и последно като гледах за безплатна доставка бяха за книги над 35 лв
    само че ти ги носят до най-близкия пощенски клон от където трябва да идеш да си ги вземеш

    но пък те са голямо издателство и имаш голям избор на литература

    ти си преценяваш как и от кого - аз само споделям мой личен опит

    ОтговорИзтриване