21 април 2009

Пътят до нос Емине

нос емине, село емона, фар, nos emine, emonaнос Емине - най-източната точка на България
(сн. Андрей Русев)

На следващия ден след Великден успяхме някакси 20 човека в продължение на 2 часа да се организираме с общо 5 автомобила да се разходим до нос Емине. Никой не беше ходил до там и се очакваше да бъде яко. Аз и Роси нямахме много информация за тази разходка какво щепредставлява - дали просто "гъз път да види" или пикник, и не се бяхме подготвили много. Излезе много приятен пикник с манджа, но без ганджа! :) Бях със стария фотоапарат Canon Powershot A40 и за съжаление не успях да направя добри снимки, дори батериите ми не издържаха. Трябваше да искам от другите фотоапарат, за да снимам, че ме сърбяха ръцете при тази гледка. А гледката си заслужава пътя, по който трябваше да минем.

нос емине, село емона, фар, nos emine, emonaСеверната страна на нос Емине
(сн. Андрей Русев)

нос емине, село емона, фар, nos emine, emonaПрословутият черен път до нос Емине, каманаци, ама цели 6 километра!
(сн. Андрей Русев)

Става въпрос за отбивката за Иракли от главния път Варна-Бургас. Точно там където Swiss Properties строят незаконно жилищна кооперация има отбивка за село Емона и нос Емине. От там чак до края, или около 6-7 километра, пътя представляваше натрошен на камънаци асфалт - без дупки и дълбоки коловози, но същински черен път - блед спомен от някогашния комунистически асфалт. Бяхме пет коли, всичките леки автомобили, но въпреки това нямахме някакъв проблем с офроуд отсечката, просто се движихме по-бавно, а собствениците на автомобилите стиската зъби от болка! :)

Улучихме много добро време, слънчево, сравнително топло на завет, иначе си духа - силно и студено! Навярно там винаги духа силен вятър, както на Калиакра.

В близост има военни поделения, уж секретни, но на Google Maps много ясно се вижда всичко.

Лесно се стига по пътя за нос Емине, няма как да се загубиш, пътят е един. Препоръчвам на всеки да се разходи до там, екскурзията си я заслужава! А отпочиването също!

Какво друго може да се види на Емине:


Торен бръмбър
(сн. Андрей Русев)

Ако не знаете защо се казва "торен бръмбър" на нос Емине успях да разбера, нека да споделя - тъйкато на тези обширни поляни има много крави на паша, те в резултат осират всичко, и ние едвам си намерихме местенце да се настаним - фъшкии много. На една пътечка гледам една голяма размазана фъшкия, а вътре два торни бръмбъра, които се забавляваха и ваяха една торна топка. По-надуло по пътеката гледам вече други двойки торни бръмбъри ускоряваха с топчето си и забавлението беше на максимално!

нос Емине - Ирис (Перуника)
(сн. Андрей Русев)

нос Емине - Млечка
(сн. Андрей Русев)


4 коментара:

  1. Поздрави!!!
    България има чудесни местенца.
    Успех и незабравими емоции в посещаването на следващите живописми кътчета!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Нос Емине определено не е най-източната точка на България :)

    ОтговорИзтриване
  3. Първото цвете е ирис(също перуника), а на второто му викат млечка, защото сока му при откъсване е бял като мляко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Алекс, ще направя корекцията! :)

      Изтриване