12 април 2009

Спаси птица или диво животно!

сребриста чайка гларусМалка сребриста чайка (гларус)
/сн: Андрей Русев/

Какво трябва да направим когато видим птица със счупено крило?

Миналата седмица мой приятел намери най-обикновенна сребриста чайка, или гларус, със счупено крило и се загрижи за птицата - няма значение, че хиляди от тях прелитат редовно над главите ни "опитвайки се" да осерат главите ни.
Още от ранни зори, нямаше и 8ч. сутринта се беше развънил къде да я заведе, за да се погрижат за гларуса. Тъйкато и аз дотогава не бях информиран достатъчно му казах да отиде на ветеринар и да я погледнат. Обаче не съобразих, че не всички ветеринари се занимават с птици, и явно Тодор точно на такъв я завел, който да не може да му помогне кой знае колко, освен да даде допълнително координати.
Оказа се, че Зелени Балкани имат спасителен център за диви животни и ранени птици. Те му предложиха да използва единственият, но и често използван начин гларусът да бъде изпратен по автобус до Стара Загора.
Тодор така и направи. Дори шофьора предвид благородната постъпка не взе пари на Тодор, а настани кашона с гларуса на сигурно и удобно място.
По-късно се разбра, че гларусът е пристигнал с автобуса до Стара загора невридим, оживял е дългия път, от Зелени Балкани са го прегледали, съвзели са го доколкото може, ще оживее и дори ако има късмет може пак да лети.
И ако се разлети да дойде до Варна и да продължи да почиства града ни от мизерията, която ни обгръща!

Така че, когато намерите ранена птица, не я давайте на котките, ами се обърнете към Зелени Балкани! За котката има консерви! А и всичко се връща някой ден!

Повече за Зелени Балкани на следния адрес: http://www.greenbalkans.org/

Относно Българско дружество за защита на птиците, прочети тук: http://www.bspb.org/

Ако намерите нуждаеща се от помощ дива птица или друго диво животно и искате да помогнете, моля обадете се на Спасителен център за диви животни – Зелени Балкани – гр. Стара Загора – 042/607 741 и 0886 570053


6 коментара:

  1. Здравей!
    Изключително полезно ми е това, което си написал! Вчера намерих чайка със счупено крило и тръгнах точно като твоят приятел по ветеринарни кабинети и отвсякъде ме отпращаха.. Отидох и зоологическата градина, но и там не пожелаха да й помогнат,защото нямали лекар в момента, а и на кой му трябва чайка... Но сега вече виждам искрица надежда и се надявам само птичката да издържи още малко докато успея да се свържа със Спасителния център и дано да има съдбата на птичката, която твоят приятел е спасил.
    Благодаря

    ОтговорИзтриване
  2. А ако имате възможност ти или приятелят ти да ми съдействате, ще съм още по-благодарна!
    Ако решите , може да се свържете с мен на мейл: dary.78abv.bg

    ОтговорИзтриване
  3. Току що се свързах със Спасителния център и разговарях с един невероятно отзивчив служител. Уточнихме се да пратя чайката, както вече знаете по единствения възможен начин с автобус. Сега остава и шофьорът на автобуса да е отзивчив и да се съгласи да я превози до Стара Загора. Когато имам информация , че е приета пак ще ви информирам. :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря че попданах на този чудесен сайт, на тези отзивчиви и мили хора!
    Днес в офиса на работа от една кооперация изпадна малко чайче, дожаля ми и го прибрах. Намерих вашия толкова полезен блог, свързах се с една прекрасна служителка, толкова любезна разбрахме за същото да го пратя по автобус. надявам се да помогна...Вече се привързах към малкото, беззащитно птиче

    ОтговорИзтриване
  5. И аз преди няколко дни намерих един гларус с чупено крило, на брега до рибарското сдружение. Сидеше между паркирани коли, но бягяше, когато се прближавах. Така не се опитвах да го хвана, защото съм сам и ми беше страх животното да бяга на пътя на „алея първа”, където има безумно движение. Поне успях да давам на жадния гларус бисквити и вода, появи се още един здрав гларус. В този момент идваше една кола на това място, човекът ми каза, че гларусът бил с чупено крило някъде от седмица и другия – вероятно сестра или дете, стоял винаги до него. Човекът каза, че той храни птицата, обаче относно по-сериоза помощ той изгеждаше безпомощен. Каза ме, че там някога са се опитвали да търсят помощт за един делфин, но без успех ... Познавам като организация с грижи за животните само „Анимал хоуп”, но за птицата от там нямаше голяма надежда. Те поне са ми пратили телефонния номер на „Зелените балкани”. Тяхен телефон беше изключен в неделя. На ммс и смс нямаше реакция. В понеделник можах да говоря с много любезна служителка, която каза, че поже да е късно вече, ако травмата се е втвърдяла в течение на 7-10 дни, и ако рибарите го хранят е добър вариант. Добре, но там се движат много коли с бясна скорост, и какво ще стане през зимата? И разбрах, че „Зелените балкани” са доста далеч от Варна. Така от там получих номер на една институция за защита на околната среда с предупреждение, че те предимно се грижат за защитени видове. Успях да се свържа, след едно разстроено звучащо „ало” разбрах, че бях „кацнал” в правилната институция. Горкото гларусче наистина не ги интересуваше, защото не е защитен вид, за тях се грижила общината. След като любезно се извиних, че все пак бих искал да помогна на животното, получих съответния телефон в общината. Под този телефон имаше информация, че номерът е погрешен. Минах по ветеринарски кабинет, един любезен ветеринар, който за съжаление не се грижи за птици, ми е дал телефон но „Спасителен център за птици”, оказа се, че и двата номера вече не съществуват ... Седнах в интернет зала, намерих GSMа на една организация с грижи за птици – след като не стана връзка за разговор изпратих смс, но останах отговор. Намерих и вашия блог. Понеже съм само няколко дни във Варна, се надявям, животното до получи някяква помощ. Снощи не можах да го открия на брега, само здравия гларус-сестра/-дете беше там ... налаге се да заминавам, надявам се най-доброто за тази хубава птица.

    ОтговорИзтриване
  6. Е и на мен се случи с гларус в Бургас, който беше на спортната площадка с висящо крило. Не бях чела блоговете, но се разрових в нета и първо попаднах на природозащитна организация Пода , която се оказа, че въобще няма подобна дейност, после се развънях на уж спешния зелен телефон на РИОСВ Бургас, откъдето разбира се не вдигнаха и накрая звъннах в Стара Загора. Обади се мила докторка - Христина , която лично се ангажира и така гларуса замина за Стара Загора. Благодаря, че ви има!!!

    ОтговорИзтриване